اسلام گرایی در غرب: از مایکل جکسون تا کریسشن باکر
می گویند "انسان بر هر آنچه منع شود حریص تر میشود"، هر چه را هم که به زور بخواهند بر کسی تحمیل کنند نتیجه معکوس خواهد داشت. نمونه اش را هم میتوانیم در تمایل شدید بسیاری از جوانهای ایرانی نسل بعد از انقلاب به زندگی غربی (سریالهای غربی، مصرف بی رویه مشروبات الکلی، داشتن سگ در خانه، و ...) ببینیم. در کشورهای غربی نیز هرچه قدر زندگی مادی بیشتر ترویج میشود "شرق زدگی" و تمایل به مذاهب شرقی در میان روشنفکران، هنرمندان و حتی سرمایه داران بزرگ و شاخص رایج تر میشود. بسیاری از غربیان به "دالای لاما" و افکار بودا و یا صوفیان و اشعار "رومی" روی آوره اند.
اما شاید برای خیلی ها جالب باشد که در سالهای اخیر همزمان با تصویر بد ارائه شده از اسلام در غرب، تعداد افرادی که به اسلام میگروند و یا به مطالعه اسلام روی می آورند بیشتر میشود. قبلاً در باره خبر مسلمان شدن مایکل جکسون (و حتی شایعه شیعه بودن وی!)، مایک تایسون، و همچنین گرایش بسیاری از خوانندگان موسیقی نوع "رپ" (اکثراً سیاه پوست) به اسلام نوشته بودیم. اما رشد اسلام گرایی در کشورهایی مانند ترکیه و در میان سفید پوستان انگلیسی و اروپایی، و حتی لاتینوها نیز قابل توجه می باشد.
به گزارش ساندی تایمز، در انگلستان هزاران سفید پوست، از جمله شخصیتهای سیاسی و هنری معروف، ثروتمندان بزرگ و حتی فرزندان سیاسیون انگلیس در سالهای گذشته از روش زندگی مادی و غربی بریده و به ارزشهای اسلامی روی آورده اند. یکی از این افراد تازه مسلمان یحیی (نام قبلی جاناتان) بیرت فرزند لورد بیرت اشرافزاده انگلیسی و مدیر کل سابق شبکه بی بی سی (BBC) انگلیس میباشد. یحیی که آمار بیشتر از ۱۴۰۰۰ سفید پوست انگلیسی مسلمان شده را منتشر کرده می گوید برای وی معنویت اسلام جذبه داشته است. یکی دیگر از مسلمان شده ها، اما کلارک (Emma Clark) دختر نوه نخست وزیر سابق انگلیس هربرت آسکیت میباشد. کلارک یک باغ اسلامی برای شاهزاده ویلز طراحی کرده است. گفته میشود یکی از عوامل تاثیرگذار کتاب "اسلام و سرنوشت انسان" (Islam and the Destiny of Man) نوشته چارلز ایتون میباشد. ایتون میگوید جذبه اسلام برای خیلی ها در استحکام آن در مقاومت در برابر ارزشهای مادی غرب است در حالیکه مسیحیت راهی را برای مبارزه با مادی گرایی و اشرافیت و لهو لعب ارائه نمی کند.
"یوسف اسلام" (عکس فوق) خواننده مشهور انگلیسی که بسیاری هنوز وی را با نام معروف هنری اش کت استیونز (Cat Stevens) میشناسند از معروفترین شخصیتهایی است که به اسلام گرویده است. وی جزو معدود هنرمندان جهان میباشد که ۶۰ میلیون نسخه آثارش تاکنون به فروش رفته است. وی پس از مسلمان شدنش از فعالیتهای هنری در موسیقی غربی کاست، اما اخیراً مجدداً شروع به تولید موسیقی اما از نوع آرام و پر معنا کرده است، از جمله اجرای مجدد ترانه قدیمی و زیبای خود "پسر و پدر" پس از ۳۰ سال. اگرچه یوسف اسلام در جریان ماجرای حکم ارتداد و ترور سلمان رشدی آن را محکوم نکرد اما وی در طی زندگی هنری خود چه قبل و چه بعد از مسلمان شدن از صلح و عدم خشونت سخن گفته و دیدگاه وی از اسلام دیدگاهی است فرهنگی و ملایم و متضاد با تندروان مسلمان در خاورمیانه.
یکی از معروفترین تازه مسلمانهای اروپا خانم کریسشن باکر مجری زیبا و محبوب آلمانی شبکه موزیک "ام تی وی" اروپا میباشد که گفته میشود پس از مدتی دوستی با "عمران خان" ورزشکار معروف پاکستانی به اسلام گروید. اگرچه خانم باکر روسری سر نمیکند ولی نماز میخواند و از پوشیدن لباسهای نیمه برهنه خودداری میکند زیرا باور دارد "خود را سکسی نشان دادن" روش ناسالم و منفی جلب توجه دیگران میباشد. اگرچه وی در طی سفر حج سال ۲۰۰۶ خود به مکه لباس پوشیده اسلامی بر تن کرد اما با سخت گیری های تندروهای مسلمان در عربستان مخالف است و به کسانی که به او میگویند مویت را بپوشان میگوید "خدای خود را بپرستید و دیگران را رها کنید."
باکر می گوید رابطه "با حیای" زن و مرد در اسلام باعث آرامش میشود در حالیکه وی در زندگی پر زرق و برق قبلی غربی خود که با معروفترین خواننده های دنیا رفت و آمد داشت، شاهد بوده که مشروب خوری، ارتباطات ناسالم، مواد مخدر و رابطه بی بند و بار زن و مرد برای اطرافیان وی "شادی و آرامش درونی" به همراه نداشته است. باکر که نردبان ترقی حرفه ای را سریع طی کرده بود و به معروفیت زیادی نیز رسیده بود میگوید اکنون از زندگی آرام و "با حیای" خود راضی تر بوده و شادتر میباشد. باکر به روش صوفیان در اسلام نیز گرایش پیدا کرده است. وی تجربیات زندگی اسلامی خود را در کتابی پرفروش (Der Islam als Weg des Herzens: Warum ich Muslima bin) منتشر کرده است.
برخی از تازه مسلمانها از افراد بسیار ثروتمند میباشند از جمله ارل یاربورو (Earl of Yarborough) که ملک وی بیش از ۱۰۰ کیلومتر مربع در لینکلنشایر انگلیس میباشد. همچنین گفته میشد که پرینسس دایانا، همسر سابق شاهزاده انگلیس نیز به اسلام گرویده بود. دایانا پس از طلاق از شاهزاده انگلیس، با آقای الفیاض پسر میلیاردر مصری الاصل مسلمان آشنا شده و قصد ازدواج باوی راداشت ولی دایانا و الفیاض به طرز مشکوکی در یک سانحه رانندگی کشته شدند.
یکی از ثروتمندترین تازه مسلمانها در آمریکا چارلز آننبرگ یکی از فرزندان خانواده میلیاردر و یهودی الاصل آننبرگ در آمریکا و از مدیران موسسه آننبرگ میباشد. چارلز آننبرگ حتی فیلمی در باره سفر روحانی خود همراه با دوستی مسلمان به خاورمیانه تهیه کرده است (ویدئوی زیر).
در شهر فیلادلفیای آمریکا (ایالت پنسیلوانیا) مرکز اسلامی بوا محی الدین متشکل از بسیاری از آمریکاییان سفیدپوستی می باشد که در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی از یهودیت و یا مسیحیت و روش "هیپی گری" به تصوف اسلامی به رهبری "بوا محی الدین" روی آوردند.
گفته میشود اسلام گرایی نه تنها در میان سفیدپوستان و سیاه پوستان بلکه در میان لاتینو ها (از تبار آمریکای جنوبی) نیز رواج دارد. گفته میشود انجمن لاتینوهای مسلمان (Los Angeles Latino Muslim Association) در شهر لس آنجلس فعالیتهای زیادی دارد. پروفسور مارتینز ویزکوئز (MartÃnez-VÃzquez) از دانشگاه مسیحیون تگزاس (Texas Christian University) در کتاب خود در باره لاتینوهای مسلمان ادعا میکند که نزدیک ۱۰۰ هزار لاتینو در آمریکا مسلمان شده اند. بسیاری از این افراد که زندگی های سختی داشته اند و اجدادشان از کشورهای فقیر آمریکای جنوبی میباشند روحیه مبارز اسلام را دوست دارند. گرایش به اسلام در میان زنهای لاتینو بیشتر رواج دارد. ظاهراً بسیاری از خانمهای لاتینو به نقش مسلط مردان در زندگی خانوادگی عادت دارند اما مردان مسلمان را به مردان لاتینو ترجیح میدهند زیرا مسلمانان معمولاً خانواده دوست تر بوده و مشروبات و مواد مخدر مصرف نکرده و اهل لهو و لعب نمیباشند.
البته برخی از تازه مسلمانها گرایش به خشونت و انتقام جویی دارند. هفته گذشته گزارش شد که در جریان حمله نیروهای ناتو به طالبان در پاکستان چندین آلمانی در میان طالبان دیده شده اند. در میان تازه مسلمانها برداشتهای افراطی نیز از اسلام دیده میشود مانند خانمهایی که روبند زده و صورت خود را کاملاً میپوشانند و یا آقایانی که به تعدد زوجات و چند همسری علاقه خاصی دارند.
اما علیرغم وجود خشونت طلبان و افراطیون، که در هر مذهبی نیز دیده میشوند، آشنایی غربیان و خصوصاً نژادهای سفید پوست و لاتینو با اسلام میتواند تنشهای میان فرهنگهای غربی و اسلام را کاسته و مژده ای برای صلح و تفاهم جهانی باشد. برداشتهای متعادل غربی و لاتینو از اسلام نیز میتوانند در دراز مدت تعادل را در میان مسلمانان ترویج کرده و افراطیون اسلامی و غیر اسلامی را تضعیف کنند. برای مثال خانم کریسشن باکر آلمانی با پوشیدن لباسهای مدرن و در عین حال متعادل و پوشیده، و همزمان با رعایت اصول اسلامی، به افراطیون مسلمان و مسیحی نشان می دهد که میتوان به هر مذهبی معتقد بود و در عین حال اعتدال را رعایت کرده و به عقاید و روش زندگی و لباس پوشیدن دیگران نیز احترام گذاشت.
اگر این گزارش را پسندیدید، برای ترویج "اعتدال" آن را با ذکر منبع برای دوستان ارسال کنید.