خطرات داروهای آرامش بخش و مربوط به روانپزشکی
یکی از پر سودترین انواع دارو برای شرکنهای داروسازی در دنیا داروهای آرام بخش (Psychiatric drugs) و سایر داروهای مربوط به روانپزشکی و کنترل روحیه و اعصاب می باشند. بر خلاف تصور عموم که کشورها یا مردم فقیر بیشتر به این داروها نیازمندند، سریعترین رشد در مصرف و تجویز این داروها در کشورهای صنعتی (بخصوص آمریکا) میباشد. البته در کشورهای فقیر مواد مخدر، مشروبات و دخانیات گاه جای داروهای آرام بخش را میگیرندو اعتیاد آور میباشند.
بطور کلی روانپزشکان چند نوع داروی مربوط به کنترل روحیه و اعصاب تجویز میکنند:
- داروهای ضد افسردگی (Antidepressants): بازار جهانی این داروها ۱۷ میلیارد دلار تخمین زده میشود که شامل داروهایی میباشد نظیر Zoloft و Prozac که هرکدام فروشی نزدیک به ۳ میلیارد دلار دارند.
- داروهای محرک روحی و فکری (Stimulants): برای مقابله با کندی ذهن، عدم تمرکز (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) و به خواب رفتن ناگهانی (narcolepsy)
- داروهای ضد حالات روانی (antipsychotics) و یا ملایم کننده روانی (mood stabilizers) برای مقابله با بیماریهایی نظیر جنون آنی (mania) و یا توهم و هراس روانی (schizophrenia)
- داروهای ضد اضطراب فراگیر (anxiety disorders)، هراس و دست پاچگی دایمی (Panic Attacks)، وسواس ( Obsessive-Compulsive Disorder)
آمار استفاده و خطرات یک سوم ویزیتهای خانمهای آمریکایی به دکترها در رابطه با افسردگی میباشد و بنا بر تخمینی ۱۰% از خانمهای آمریکایی داروهای ضد افسردگی مصرف می کنند (شاید بی دلیل نباشد که سزیال زنان ناامید Desperate Housewives از محبوبترین سریالهای تلویزیونی در آمریکا میباشد که در آن نشان میدهند چگونه زنان با خیانت به شوهرانشان و سایر اعمال خطرناک سعی می کنند با مشکلات روحی خود برخورد کنند). در عرض ۱۰ سال آمار مصرف اینگونه داروها در آمریکا ۳ برابر شده و حتی درصد زیادی از کودکان آمریکایی هم اکنون از این داروها استفاده میکنند
تحقیقات متعددی در اروپا، آمریكا، كانادا و استرالیا تأیید مینماید كه زنان بیش از مردان، مورد تجویز و مصرف اینگونه داروها قرار دارند و مصرف آنها به ویژه در اواخر دهه چهل و نیز دهههای پنجاه و شصت زندگیشان بسیار قابل توجه است، به طوری كه تجویز آن تقریباً اجتناب ناپذیر شده است. به عنوان نمونه یك زن پنجاه ساله با مشكلاتی چون نشانههای یائسگی، بیخوابی، خستگی، اختلالات زناشویی، آكنه و.... پس از مراجعه به پزشك بلافاصله مورد تجویز یكی از این داروها قرار میگیرد. اثرات جانبی داروهای آرام بخش یا محرک بسیار متنوع، فراوان و مستند (با شواهد علمی) میباشد تا آنجا که گروههایی این نوع داروهای قانونی را از مواد غیرفانونی مخدر خطرناکتر دانسته و تولید (توسط شرکتهای سودده داروسازی)، تایید (توسط دولت) و تجویز (توسط پزشکان) آن را جنایت و توطئه علیه انسانها میدانند.
برای مثال داروهای ضد روان پریشی ویا آرام بخش که برای کنترل علائم روانی در بیمارانی که با اختلالات اسکیزوفرنی و برخی حالات شدید افسردگی مواجه هستند تجویز می شود، خطر ابتلا به سکته مغزی در افراد مبتلا به جنون را ۲ برابر می کنند. متخصصان مدعیاند كه حتی ترك این نوع داروها برای مصرف كنندگان دشوارتر از ترك هرویین است. ویا مشاهده شده که مصرف بنزوديازپين ها benzodiazepines ، گروهی از داروهای تجويز شده براي کاهش اضطراب، ممکن است به گيجی منجر شده و تطابق عضلانی افراد را به هم بزند که اين امر مي تواند آنها را در معرض افزايش خطر شکستگي استخوان لگن و سوانح رانندگي قرار دهد. این دارو همچنین ممکن است منجر به خطرات نقايص مادرزادی در دوران بارداری گردد. در شير مادر هم ترشح می شود به اين معنا که قابل انتقال به فرزند است.
یکی از افشاگرین کتب علمی و مستند در زمینه خطرات این داروها کتابی است که توسط پیتر برگین (Peter Breggin) یک روانپزشک متخصص و پر تجربه نوشته شده: "تجویز دارو بصورت دیوانه وار" (Medication Madness) که در آن به ۲۰۰ ملیون نسخه داروهای روانپزشکی در سال در آمریکا اشاره میکند و اینکه بسیاری از افرادمعمولاً پس از مصرف این داروها تمایلات جنون، خودکشی و یا انجام جرایم بیشتری پیدا میکنند. حتی اداره نظارت بر غذا و داروی آمریکا FDA به خطرات این داروها در گروهی از افراد نظیر جوانان زیر ۲۴ سال (ازدیاد تمایل به خودکشی) اذعان دارد و چند اخطاریه صادر کرده است.
در یکی از حوادث تلخ، فرزند یکی از روسای بزرگترین شرکتهای داروسازی آمریکا که یکی از انواع داروهای روانپزشکی را تولید میکند و از فروش آن به ثروت بسیاری دست پیدا کرده بود، ظاهراً به واسطه مشکلات روحی خودکشی کرد.
- این نوشتار با همراهی محمد ابوالفضلی، دکترا Ph.D. متخصص تغذیه و طب ورزشی ساکن سانفرانسیسکو در آمریکا تهیه گردیده. وی از پیشکسوتان مطالعات تغذیه طبیعی می باشد. برای هر گونه سوال می توانید با تلفن وی ۱۶۴۸-۹۳۸- ۹۲۵- ۱ تماس بگیرید.
*** این نوشتار به هیچ وجه جنبه تبلیغاتی ندارد و به Kodoom.com هیچگونه مبلغی برای درج آن پرداخت نشده است. .