بدون تعارف: با محمد محبیان قسمت دوم "داستان سفر ناگهانی حبیب به ایران"
محمد محبیان خوانده آلبوم محبوب "جوونی" و فرزند حبیب محبیان، در قسمت اول مصاحبه "بدون تعارف" در باره زندگینامه و ترانه های خود، کارهای مشترکش و رابطه عاطفی اش با حبیب گفت. وی همچنین در باره سفر خود به ایران و تجارب تلخ و زیبای خود در ایران توضیح داد. در قسمت دوم وی در باره علل سفر حبیب به ایران و شرایط فعلی وی میگوید:
کدوم دات کام (Kodoom.com): داستان سفر ناگهانی شما و حبیب به ایران چه یود؟
محمد محبیان: حبیب مدتها بود که دلش برای ایران تنگ شده بود و از بازار آشفته هنری لس آنجلس که نمونه اش را قبلاً برایتان گفتم (مثلاً تقلب شرکت کنسرتو و نقض قراردادهایشان و ...)، خسته شده بود. ترانه ای هم به نام "ایران بانو" ساخت که نشانگر همین دلتنگی بود. این آهنگ برای سرزمین مادریش و عشق به وطن است و نه برای مادرش (که در ترانه مادر - ویدئوی ضمیمه خوانده است).
همانطور که در فیسبوک نوشته ام حدود سه سال پیش حبیب ترانه ای را برای قهرمانان جنگ و کسانی که در راه دفاع از ایران جان خود را فدا کردند در لس آنجلس در استودیوی دوستش اندی جی (Andy G) اجرا کرد. سپس حبیب برای فیلم برداری ویدئوی این ترانه به بیروت (لبنان) سفر کرد. این ویدئو که با حمایت آقای رضایی (تاجر املاک سرشناس در دبی) در لبنان ضبط شد، بسیار حرفه ای و زیبا بود و کار زیادی برد (ولی متاسفانه ویدئو هنوز در ایران اجازه پخش نگرفته است). پس از آن پدرم تصمیم گرفت دومین آهنگش را برای حمایت و تقدیر از شهدا به اسم "عشق های خدایی" با همراهی مهرزاد جاوید در سوئد ضبط کند. البته موزیک ویدئوی این ترانه - ضمیمه شده - ساخته کسان دیگریست و نه حبیب.
مدتی پس از بازگشت به لس آنجلس حبیب این دو آهنگ را برای چند نفر پخش کرد و لذا بسیاری درباره ضبط این دو آهنگ اطلاع دارند و میدانند که سفر حبیب به ایران پس از ضبط این ترانه ها انجام شد و نه همزمان یا قبل از آنها. سفر حبیب به ایران پس از ترانه عشقهای خدایی بود. روزی حبیب شنید که خواهر بزرگش که وی را بزرگ کرده بود در ایران سخت بیمار است. حبیب دیگر سوار هواپیما شد و به ایران رفت. علت سفر حبیب سرطان و بیماری خودش نبود. البته حبیب در ایران پس از مدتی دچار ناراحتی قلبی شد و تحت مداوا قرار گرفت.
شاید برخی از شما سوالتان این باشد که چرا پدرم حالا و در دولت اخیر تصمیم به بازگشت گرفت به جای اینکه در زمان خاتمی و یا زمان های دیگر این کار را انجام بدهد؟ در جواب باید یادآور شوم که حبیب بارها در فرصت های مختلف برای برگشتن تلاش کرد (همانند بسیاری از خواننده های دیگر که هم اکنون سکوت اختیار کرده اند) امّا مقدمات و فرصت تا کنون فراهم نشده بود. دلیل این را باید از دولت های قبل پرسید و نه از حبیب.
کدوم دات کام (Kodoom.com): داستان سفر خودتان به ایران و بیماری شما چه بود؟
محمد محبیان: حدود ۳ سال پیش همزمان با ضبط ویدئوی حبیب در لبنان من دچار ضعف و بی حالی شدیدی میشدم که پزشکان فکر میکردند مربوط به سیستم ایمنی بدنم (Immune system) باشد و مدتی در دبی بستری بودم تا اینکه تشخیص دادند دریچه قلبم انحراف دارد و باید عمل شود. برای انجام این عمل گرانقیمت و پیچیده عازم ایران شدم و مورد جراحی دکتر محمد حسین ماندگار از بهترین جراحان قلب ایران قرار گرفتم که معجزه ای برای من انجام داد و دریچه تازه ای در قلبم جای گزاری کرد. در ایران ۴ ماه برای بهبودی سپری کردم. ۲ بار هم بازجویی شدم که در ابتدا برایم ترسناک بود ولی چون چیزی نداشتم که پنهان کنم دیگر کاری نداشتند. البته بواسطه شهرت من چند باری که بیرون رفته بودم تعداد زیادی هوادار متوجه شدند و نیروهای امنیتی از من خواستند برای حفظ سلامت خودم هم که شده مراقب حضورم در عموم و همهمه ها باشم. در مورد تجارب شیرین و تلخم در اجتماع ایران هم در قسمت قبل توضیح دادم. در مجموع من به ایران نرفته بودم که بمانم. من کار و درآمدم مستقل از حبیب میباشد و در ایران هم توانایی و جواز کار نداشتم.
کدوم دات کام (Kodoom.com): علت ساخت و اجرای آهنگ هایی برای شهدا و یا ترانه مذهبی حبیب برای امام علی (ویدئوی زیر) چه بوده است؟
محمد محبیان: حبیب به عنوان یک ایرانی تصمیم داشت قدردانی خود را از قهرمانان جنگ ایران و عراق اینگونه بیان کند. این دوران (دفاع مقدّس) قسمتی از گذشته ماست، قسمتی که همه با آن سروکار داریم و امیدوارم دلیلی برای وحدتمان باشد. آهنگ هایی مثل " عشق های خدایی " سیاسی نیستند بلکه آهنگ هایی ملّی برای ترویج و توسعه وحدت اند. وحدت ملّی، وحدتی که ردپای آن همواره در تاریخ ایران و دفاع از آن در بدترین لحظات تاریخی اش به چشم می خورد.
همچنین حبیب همیشه به عنوان یک مسلمان و جوانمرد و حامی عدالت به "امام علی" علاقه قلبی داشته است. او همیشه آهنگهای دینی میخوانده از جمله ترانه های قدیمی (قبل از انقلاب) "حسینیه پاک باز" یا "نماز شام غریبان" و یا ترانه "هوای امام زاده" و این اواخر "امام علی".
این ها آهنگ هایی هستند که از احساسات قلبی برآمده اند. از احساسات قلبی خواننده ای که بیشتر دوران بزرگسالی اش را دور از مملکتش گذراند و بیانگر آنند که در همه این سال ها جسمش در غربت و روحش در وطن بوده است. قلبش همواره به عشق وطن و دینش می تپید، بدون اینکه از گروه یا حزب سیاسی خاصی حمایت کند و یا به مخالفت با آن ها بپردازد. تمام آهنگ های " سیاسی-اجتماعی " و یا دینی که او تا به حال خوانده از همین دسته اند و کلی هستند و نه این که گروه خاصی را مخاطب قرار دهند.
کدوم دات کام (Kodoom.com): الان حبیب در ایران کجاست و چه میکند؟ چرا ترانه ای اجرا نمیکند؟ و حرف دلش چیست؟
محمد محبیان: حبیب در شمال باغی دارد و باغچه ای. عاشق طبیعت است و اسب سواری. در خانه هم برای خودش کارهایی ضبط میکند از جمله آلبوم جدیدی که ظاهراً مجوز هم گرفته اما به دلایلی هنوز منتشر نمیشود. حبیب برای کنسرت گذاشتن هم فعلاً نه برنامه دارد و نه مجوز. قبلاً (لینک اینجا) در باره سیستم پیچیده مجوز و جواز گفتم. حرف دلش را نمیدانم ولی حدس میزنم او هم مانند من معتقد باشد به هر حال در ایران هم مانند همه جای دیگر جهان هم "عشقهای خدایی" هست و هم "خرچنگ های مردابی." همگی باید فکرهایمان را بازتر و قضاوتهایمان در باره یکدیگر را متعادل تر کنیم و با هم مهربانتر باشیم.
کدوم دات کام (Kodoom.com): این روزها در آمریکا چه میکنی؟ آیا با کسی رابطه عاشقانه ای داری؟ قصد بازگشت به ایران را چطور؟ پیامت به نسل جوانان ایرانی در داخل و خارج ایران چیست؟
محمد محبیان: برای سلامتی روحی و جسمی روزانه پیاده روی، یوگا و بدن سازی انجام میدهم و گاه نیز دوچرخه سواری میکنم. در کنار کار، مطالعه نیز میکنم و از اینترنت نیز استفاده میکنم. برای سبک بودن بدن و روحم نیز گوشت خواری را کنار گذاشته ام. در زمینه هنری الآن کاری زیبا در دست تهیه دارم که حقیقتش بازسازی جدید یکی از کارهای قدیمی حبیب میباشد که خیلی ها را سورپرایز خواهد کرد. اطلاعات بیشتر را هم میتوانید از صفحه فیسبوک من دریافت کنید. در مورد زندگی شخصی ام، چند دوست نزدیک دارم که گاه با آنها وقت میگذارم و همین هفته برای تولدم جشنی گرفتند. در حال حاضر مجرد هستم و شریکی در زندگی ندارم.
در مورد پیامم به نسل جوان، باید بگویم کشورها و مناطق مختلف مانند آمریکا و یا کشورهای عربی و اسلامی فرهنگ خود را چه در زمینه های خوب و چه زمینه های منفی پس از سالها پیدا کرده اند. اما متاسفانه کشوری مانند ایران چون سالها مستعمره و یا تحت سلطه دیگران بوده است، نوعی "خود کم بینی" فرهنگی پیدا کرده است یعنی کورکورانه فرهنگ دیگران را کپی و تقلید میکنیم و گاه دچار افراط و تفزیط میشویم هم از نوع سنتی و مذهبی و هم نوع غربزده و غربگرا. برای همین همیشه تضاد و تفرقه فرهنگی داریم که از افراط و تفریط ناشی میشود در صورتیکه در آمریکا اگرچه اختلاف نظر و تنوع فرهنگی هست اما تنفر و تفرقه و خود کم بینی فرهنگی کمتر دیده میشود چون خودشان به مرور یک مدل و الگوی فرهنگی برای خودشان درست کرده اند. تعادل و انصاف و عقل حکم میکند که ما هم بدون تقلید کورکورانه از عربها یا غربی ها خودمان الگوهای فرهنگی و متعادل خودمان را درست کنیم و از دیگران کپی نکنیم.
کدوم دات کام (Kodoom.com): نظرت راجع به سایت ما چیست و آیا از آن استفاده میکنی؟
محمد محبیان: خیلی از سایت Kodoom.com لذت میبرم و تقریباً هر روز آن را چک میکنم چون حالت بیطرف و متعادل دارد. در قسمت نظرسنجی (لینک) هم اکثراً سوالهای خوبی مطرح میشود که کمک میکند تا با تبادل نظر ببینیم چه الگوهای فرهنگی را میخواهیم دنبال کنیم.
- بدون تعارف: با محمد محبیان "هم عشقهای خدایی دیده ام و هم خرچنگهای مردابی!"
- بدون تعارف: با فیروز نادری
- بدون تعارف: با داریوش
- "بدون تعارف" با داریوش: صدا مرهم زخمهاست
- بدون تعارف: دختران و زنان امروز ایران
- بیژن: بدون تعارف!
- مدیر جدید فیسبوک: نوازنده کمانچه، عاشق فرهنگ ایران و موسیقی بنان!
- قسمت 6 "بدون تعارف" با شهره آغداشلو و هوشنگ توزیع: در باره نمایش "یک ایرانی در بهشت"
- ویدئوی "بدون تعارف" با مازیار جبرانی: گفتگوی خودمانی با کمدین معروف آمریکا و خاورمیانه
- قسمت پنجم ۵ مصاحبه "بدون تعارف": با شهره آغداشلو و هوشنگ توزیع در باره تاریخچه "کارگاه نمایش تهران" و شروع فعالیت هنری تئاتر به همین نام در آمریکا
- قسمت چهارم ۴ مصاحبه اختصاصی "بدون تعارف": با شهره آغداشلو و هوشنگ توزیع
- قسمت سوم گفتگوی "بدون تعارف" اختصاصی کدوم دات کام با مازیار جبرانی
- قسمت سوم مصاحبه اختصاصی "بدون تعارف": با شهره آغداشلو و هوشنگ توزیع
- قسمت دوم گفتگوی "بدون تعارف" اختصاصی کدوم دات کام با مازیار جبرانی
- بدون تعارف با ماز جبرانی - قسمت اول گفتگوی اختصاصی کدوم دات کام با مازیار جبرانی