رقص موزون و باورنکردنی گروه رقص گرجستان: ناگفته های کشور گرجستان
ویدئوی تمرین و هنرنمایی رقص زیبای "گروه رقص ملی گرجستان" (Sukhishvili) که ۶۶ سال پیش توسط آقای سوخیشویلی تاسیس شد و تاکنون در ۸۷ کشور هنرنمایی کرده و جزو "سرگرم کننده ترین و زیباترین" اجرای رقصهای محلی دنیا شناخته میشوند، در زیر مشاهده میشود. حرکات این گروه رقص ۷۰ نفری، با هدف "کمال درونی فردی و موزون بودن گروهی" طراحی میشوند. بواسطه شباهت این رقص با رقص آذربایجانی برخی ایرانیان و آذری ها در فیسبوک این رقص را اشتباهاً مربوط به آذربایجان میخوانند.
نکات جالب و خلاصه ای از تاریخ گرجستان: عمیق ترین غار دنیا (Krubera) با بیشتر از ۲ کیلومتر عمق در کشور گرجستان قرار دارد و یکی از معروفترین و حرفه ای ترین عکاسان تاریخ ایران "آنتوان سوروگین" گرجی تبار میباشد (نوشتار مرتبط: تصاویری گویا از زندگی در دوره قاجاریه شاهکار آنتوان سوروگین). همچنین الله وردی خان (سازنده سی و سه پل اصفهان)، رضا شاه پهلوی، نیما یوشیج و صدها شخصیت سیاسی، نظامی و فرهنگی ایران گرجی - تبار میباشند.
کشور گرجستان (Georgia) با تنوع زیاد آب و هوایی، اقلیمی (کوهستان، دشتها، دره های سبز و ..) و فرهنگی در مرز آسیا و اروپا و همسایگی ترکیه، ارمنستان، آدربایجان و روسیه قراردارد. گرجستان از اولین کشورهای مسیحی دنیا میباشد (پرچم در تصویر زیر) اگرچه نزدیک ۱۰ درصد جمعیت آن مسلمان میباشند. اگرچه گرجستان در قرن هفتم میلادی توسط اعراب تصرف شد اما استقلال نسبی فرهنگی خود را از اعراب حفظ کرد. تاریخ و فرهنگ گرجستان با ایران مشترکات بسیاری دارد چراکه این کشور مدتها جزئی از امپراطوری ایران بوده است. در زمان صفویان شاه عباس اول با حمله به گرجستان هزاران نفر از گرجیان را مجبور به مهاجرت به مازندران و بعدها اصفهان (خصوصاً شهر فریدونشهر) کرد. تعداد زیادی از گرجیان در اثر شرایط سخت مهاجرت جانباختند ولی مابقی با نفوذ در فرهنگ و سیاست و ارتش ایران به عالی ترین مقامات دست یافتند از جمله امین السلطان و منوچهر خان معتمد الدوله و بسیاری دیگر از بزرگان گرجی تبار بودند. الله وردی خان، فرمانده ارتش و سیاستمدار محبوب شاه نیز در ابتدا جزو ارتش غلامان اسیر و مسیحی گرجی بود (نام اصلی وی اوندیلادزه بود) ولی پس از مسلمان شدن و ترور دشمن شاه عباس به مقامات بالا رسید و "سی و سه پل" را نیز بنا کرد. وی همچنین "بحرین" را فتح کرد و ازبکها را در "هرات" شکست داد و چندین بنای عمومی و موسسه خیریه تاسیس کرد.
در سال ۱۱۹۲ هجری خورشیدی (۱۸۱۲ میلادی) طبق پیماننامه گلستان و در پی شکست قاجاریه از تزار روسیه، گرجستان رسماً از ایران جدا شد و به خاک روسیه تزاری پیوست. اگرچه امروز هنوز بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار نفر در ایران تبار گرجی دارند و بین ۲ تا ۳ هزار واژه در زبان گرجی ریشه پارسی دارند.
گرجستان بعدها در آستانه انقلاب ۱۹۱۷ روسیه مستقل شد ولی مجدداً توسط روسیه کمونیست اشغال شد تا اینکه سرانجام در ۱۹۹۱ از شوروی استقلال پیدا کرد ولی برای سالها مانند سایر کشورهای تازه مستقل شده اتحاد شوروی سابق دچار جنگهای داخلی، کودتا یا صحنه رقابت سیاسی - نظامی میان آمریکا و شوروی گردید.
ادوارد شوارد نادزه، وزیر خارجه پیشین شوروی که نخستین رییس جمهور گرجستان پس از استقلال شد در انتخابات ۲۰۰۳ مجلس متهم به دستکاری نتایج و تقلب علیه میخاییل ساکاشویلی کاندیدای غربگرای مخالف روسیه شد. شوارد نادزه با راهپیمایی دهها هزار نفر مردم که گل سرخ حمل میکردند مواجه شد. وی در هنگام سخنرانی در افتتاح مجلس جدید مورد هجوم و اعتراض هزاران معترض با گل سرخ قرار گرفت و مجبور به فرار شد و از ارتش خواست تا به مخالفین حمله کنند ولی سران ارتش از این امر سر باز زدند و لذا شوارد نادزه و میخاییل ساکاشویلی وارد گفتگوی مدنی شده و به انتقال قدرت بدون خونریزی رضایت دادند. پس از انقلاب (گل) سرخ (رز - رنگین/مخملی) دولت غربگرای میخاییل ساکاشویلی سیاست دوری از روسیه و نزدیکی به غرب (به ویژه آمریکا) را در پیش گرفت و خواهان عضویت در اتحادیه اروپا و ناتو شد ولی چندین بار دچار درگیری های سیاسی داخلی و برای مدت کوتاهی هم وارد جنگ خونینی با روسیه بر سر منطقه اوستیای جنوبی شد.
به گزارش سازمان توسعه و همکاری بین المللی، کشور گرجستان قوانین ضد "ارتشا" (ضد رشوه) و ضد فساد اداری و اقتصادی نسبتاً پیشرفته ای دارد و مسئولین آن از لحاظ قانونی مجبور به اعلام جزئیات ثروت و درآمدهای خود هستند. قوانین گرجستان با کسی هم شوخی ندارد. برای مثال اخیراً دو تاجر ذی نفوذ اسراییلی که قصد رشوه دادن به یک وزیر گرجستانی را داشتند دستگیر شده و منتظر محاکمه هستند.
شعار ملی گرجستان: "قدرت در همبستگی است" و شاید بتوان این را در زیبایی و هماهنگی رقص گروه سوخیشویلی نیز دید:
گزارش تصویری مرتبط:
گرجی تباران ایران