فیلمنامه نویسان موفق ایرانی - الاصل در هالیوود
نوشتن فیلمنامه خوب و تجاری به زبان انگلیسی و بعد درخشیدن آن در پر رقابت ترین بازاز سینمایی دنیا یعنی هالیوود، برای بیشتر نویسندگان بومی انگلیسی و آمریکایی زبان، رویایی بیش نیست. اما در بازار فیلمنامه نویسی در هالیوود نیز چند ایرانی - الاصل توانسته اند به موفقیت دست یابند:
مسی تاج الدین (دومین از راست) با هنرپیشگان هالیوود اوا مندز، کیرا نایتلی و گیومه کانت
- مسی (معصومه) تاجدالدین: متولد ۱۹۷۸ در تهران، بزرگ شده در کالیفرنیا و فارغ التحصیل رشته ادبیات انگلیسی از دانشگاه هاروارد، فیلمنامه نویس، تهیه کننده و کارگردان موفق هالیوود میباشد. وی خالق آثار زیر میباشد: فیلمنامه (Leo) به کارگردانی مهدی نوروزیان، فیلمنامه (The Jacket) تولید سال ۲۰۰۵، فیلمنامه (Le Voyeur) تهیه از ویل اسمیت، فیلمنامه و کارگردان (Last Night) که تاج الدین در تصویر با هنریشگان دیده میشود، فیلمنامه و تهیه کننده (The Case Study)، فیلمنامه و تهیه کننده (Lady Gold) که به کارگردانی مل گیبسون خواهد بود. دکتر بابک فردین چشم پزشک ایرانی مقیم کالیفرنیا همسر خانم تاج الدین میباشد.
- رامین بحرانی: متولد ۱۹۷۵ در ایالت کارولینای شمالی، کارگردان و فیلمنامهنویس ایرانی-آمریکایی است که فیلمهای بلند او به نام "چاپ شاپ" (Chop Shop) و "خداحافظ سولو" (Goodbye Solo) (پوستر زیر) مورد توجه منتقدان و صاحبنظران سینمایی قرار گرفته اند. نشریه آبزرور بحرانی را به همراه سه کارگردان دیگر، بهعنوان فیلمسازان مستقل برتر نسل جدید سینمای آمریکا برشمرد و راجر ایبرت منتقد شاخص فیلم در آمریکا بحرانی را از بهترین کارگردانهای دهه میخواند. بحرانی دانشآموختهٔ رشته تئوری سینما از دانشگاه کلمبیا است و شرکت فیلم سازی وی به نام "نوروز فیلم" میباشد. وی در جشنواره معتبر فیلم ونیز سال ۲۰۰۹ جزو هیات داوران بود.
- سیروس نورسته: ایرانی - الاصل، متولد ۱۹۵۶ در ایالت کلرادو، بزرگ شده در ایالت ویسکانسین و فارغ التحصیل رشته سینما از دانشگاه معتبر کالیفرنیای جنوبی میباشد. وی کار را از فیلمنامه نویسی یرای تلویزیون آغاز کرد. در سال ۲۰۰۱ فیلم (The Day Reagan Was Shot) وی با هنرپیشگی ریچارد درایفوس، و تهیه کنندگی اولیور استون خوش درخشید. همچنین فیلم (۱۰,۰۰۰ Black Men Named George) وی مورد استقبال قرار گرفت و برای وی جایزه معتبر Pen USA را به ارمغان آورد. علیرغم همکاری با اولیور استون و ریچارد درایفوس که هر دو تفکرات لیبرال دارند، نورسته خود را محافظه کار میداند. وی بواسطه فیلم "راهی که منجر به ۱۱ سپتامبر شد" (The Path to ۹/۱۱) مورد انتقاد شدید قرار گرفته و متهم شد که با کمک مالی و هدایت دست راستی های نظامی گرا (جمهوریخواه) نظیر دیوید هورویتز، ریشه حوادث و حمله ۱۱ سپتامبر به آمریکا را با یک سری مدارک حعلی به کلینتون و دمکراتها نسبت دادند. در سال ۲۰۰۸، نورسته همراه همسرش بتسی گیفن (در تصویر زیر)، فیلم "سنگسار ثريا م" (The Stoning of Soraya M.) را بر اساس داستان سنگسار یک زن ایرانی بر اساس قوانین اسلامی و توطئه کدخدا و روحانی یک روستای مردسالار در ایران تهیه و کارگردانی کرد. در این فیلم جیم کویزل و چند هنرمند ایرانی از جمله شهره آغداشلو و پرویز صیاد شرکت داشتند. این فیلم نیز توسط برخی از منتقدین بواسطه دقیق نبودن داستان و اغراق و مبالغه سیاسی مورد انتقاد قرار گرفت. همزمان با روی پرده رفتن این فیلم در آمریکا، رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی ایران از حذف مجازات سنگسار، ارتداد و قطع دست در لایحه جدید مجازات اسلامی خبر داد و گفت: «کمیسیون قضایی مجلس در بررسی لایحه مجازات اسلامی به این نتیجه رسیده است که برای رعایت مصلحت نظام، برخی حدود اسلامی از جمله سنگسار در قانون بیان نشود.»
- خشایار درویش: متولد ۱۹۶۶ در شهر واشنگتن دی سی آمریکا از مادر آمریکایی و پدر ایرانی، و فارغ التحصیل از ایالت اوهایو در رشته انشای انگلیسی میباشد. وی نویسنده و تهیه کننده چند فیلم مستند میباشد و دو فیلم او درخشیده اند (Black Hawk Waltz: Tales of a Rocky Mountain Town) و (Dalai Lama Renaissance) با صدای هریسون فورد در باره زندگی رهبر بوداییان جهان که بر اساس ۱۴۰ ساعت فیلم توسط ۵ دوربین و ۱۸ نفر تهیه شده است (پیش پرده سینمایی در زیر آمده است). وی همچنین داستان فیلم (Farewell to Rumi) را نوشته است. وی موسس بنیاد هنری ویکن میباشد که به هدف کمک به فعالیتهای فرهنگی و فیلمهای انساندوستانه ایجاد شده است.
خشایار درویش و هریسون فورد
- فرهاد صفی نیا: متولد ۱۹۷۵ در تهران است که در ۴ سالگی (زمان انقلاب) با خانواده اش به پاریس و بعد لندن مهاجرت کرد. علاقه زیادی به ریاضی داشت و در لندن مدرک اقتصاد خود را گرفت و در حین تحصیل چند نمایش تئاتری را کارگردانی کرد. سپس برای تحصیل در رشته فیلم در دانشگاه نیویورک به آنجا رفت. ۳ سال پیش با هنرپیشه کانادایی لورا ریگان که با وی در نیویورک آشنا شده بود ازدواج کرد. صفی نیا پس از همراهی با مل گیبسون در نوشتن داستان و فیلمنامه فیلم موفق تجاری "آپوکالیپتو" (Apocalypto) در سال ۲۰۰۶ به یکی از فیلمنامه نویسان شاخص هالیوود تبدیل شد. مهارت صفی نیا در نوشتن داستان تخیلی این فیلم موفق به حدی بود که سال گذشته کدوم دات کام kodoom.com گزارش کرد که ریدلی اسکات کارگردان معروف فیلمهای تخیلی، صفینیا را برای نوشتن فیلمنامه "دنیای نو و گستاخ" (Brave New World) به بازیگری لئوناردو دیکاپریو دعوت کرده است. آلدوس هاکسلی نویسنده هموطن ریدلی اسکات (انگلیسی) کتاب (Brave New World) را در سال ۱۹۳۱ منتشر کرد و شرکت تولید فیلم متعلق به دیکاپریو حق تولید فیلمی سینمایی بر اساس آن را در اختیار دارد. صفی نیا فعلاً در لس آنجلس زندگی میکند.
فرهاد صفینیا
© تمام حقوق برای سایت کدوم محفوظ است.