چرا ایرانیان باید فیلم "جربزه واقعی" را ببینند؟
فیلم "جربزه واقعی" (شهامت بی غل و غش) (True Grit) ساخته برادران کوئن که سال گذشته به بازار آمد از آن فیلمهایی است که دیدن آن برای هر ایرانی لازم است. برادران کوئن (Coen Brothers) معروف به ساختن فیلمهای پرمعنی و متفاوت، صحنه و جو سازی حرفه ای با تصاویری شفاف میباشند. فیلم نامزد دریافت ده جایزه اسکار شامل جایزه بهترین فیلم و بهترین کارگردان و بهترین بازیگر مرد (برای جف بریجز) و ... شد اما دست آخر بدون دریافت هیچ جایزهای به بزرگترین ناکامی اسکار ۲۰۱۱ مبدل شد. فیلم که ۳۸ میلیون دلار خرج داشت بیش از ۲۵۰ میلیون دلار در سراسر دنیا فروش کرد. در این فیلم مت دیمن نیز بازی میکند.
داستان فیلم (ویدئوی زیر): متی دختر چهارده ساله ای است که پدرش توسط یک فرد یاغی کشته میشود ولی این دختر با استخدام یک کلانتر پیر و یک چشم (ولی با جربزه) در صدد انتقام گیری خون پدرش برمیآید. اما چرا دیدن این فیلم برای ما ایرانیان لازم است؟
- فیلم مربوط به دوران مردسالار "غرب وحشی" و بی قانون و قلدرهای بی رحم میباشد که کسی به کسی رحم و یا کمک نمیکرد و همه به یکدیگر بدبین بودند و از لحاضی زیاد بی شباهت به شرایط زندگی ایرانیان داخل و خارج نمیباشد. پدر دختری نوجوان را میکشند و کسی هم برایش اجرای عدالت مهم نیست!
- محاورات (انگلیسی) این فیلم که مانند دکور و رنگ (فیلتر دوربین) و صحنه سازی و لباسهای فیلم (نامزد جایزه طراحی لباس در اسکار ۲۰۱۱) به صورت عالی برای دوران "غرب وحشی" آمریکا شبیه سازی شده اند، بسیار آموزنده میباشند. اگرچه مردم خشن میباشند و کسی داوطلب کمک به کسی نیست اما در آن دوره مردسالار دختری ۱۴ ساله "جربزه" نشان میدهد و تا آخر پای حرفش و انتقام خون پدرش و برقراری عدالت می ایستد. کسی به کسی دروغ نمی گوید حتی جنایتکاران جرم خود را قبول میکنند و بهانه نمی آورند. کسی "ننه من غریبم" و "تقصیر دیگران" است نمی گوید. کسی "توقع" کمک از دیگران ندارد. همه بیشتر اهل عملند تا حرف تو خالی. وقتی هم حرف میزنند راست است و مختصر و مفید، بدون تعارف. می روند سر اصل مطلب. کسی با کسی شوخی ندارد و لذا تکلیف همه از اول معلوم میشود، دنیایی است ایده ال برای رک گویان و بی غل و غشها و افراد با جربزه. حتی "ناجوانمردان" نیز اصولی دارند که رعایت میکنند!
- هرکس وظیفه خود را به نحو احسن انجام میدهد. بخشی از "جربزه" واقعی همین مسئولیت پذیری افراد است. ظاهر و ثروت و القاب افراد ملاک قضاوت نیستند بلکه شرف آنهاست که مورد احترام بقیه است. حتی یک فرد بد مست و فرسوده وقتی قول میدهد پایش می ایستد حتی تا پای جان. قول افراد قول است و شرف آنها در گرو پای مردی به قولشان.
اگر انگلیسی (با لهجه آمریکایی قدیم!) میدانید و یا تلویزیونتان زیرنویس انگلیسی دارد، پیشنهاد میکنم این فیلم را چند بار ببینید (مخصوصاً در اچ دی و با کیفیت بالا در صورت امکان) و بعد قضاوت کنید چند درصد از ایرانیان داخل و خارج از این نوع الگوی شهامت و صداقت و جربزه پیروی میکنند؟ در یکی از صحنه ها مارشال پیر و یک چشم از روبرو و مستقیم در حال اسب سواری با ۴ نفر از یاغیان درگیر تیراندازی میشود. وقتی دختر جوان از چگونگی شهامت در برابر چندین نفر از وی میپرسد مارشال میگوید که آن ۴ نفر در ظاهر متحدند اما وقتی هر کدامشان فکر کند که من قصد جان او را کرده ام (که خواهم کرد)، تک تکشان فکر جان خود را کرده و فرار خواهند کرد!
ویلاگ ارسالی از ر. بازرگان
مرتبط:
- صحبتهای اصغر فرهادی پس از گرفتن جایزه اسکار
- اولین اسکار تاریخ سینمای ایران (ویدئو)
- لباس های جدایی نادر از سیمین برای شب اسکار
- فیلم جدید نیما نوری زاده فیلمساز ایرانی- الاصل انگلیسی در سینماهای آمریکا
- درد دلها و طنز اکبر عبدی در مراسم فیلم فجر
- آرنولد و استالون هم اطاقی بیمارستان؟ واقعی یا تبلیغاتی؟
- عاقبت غم انگیز هنرپیشه هالیوود و سایر ستارگان کودک در هالیوود
- آنونس تازه تهران 1500
- پسر الیور استون هم از احمدی نژاد جایزه گرفت
- ماجرای صحنه باورنکردنی مردان پرنده بر فراز نیویورک (ویدئو)
- پشت صحنه "جدایی نادر از سیمین" / تبریک فردوسی پور
- تسلط لیلا حاتمی به چهار زبان دنیا (ویدئو)
- پرهیز فرهادی از دست دادن با مادونا هنگام اعلام جایزه گلدن گلوب (ویدئو)
- گریه لیلا حاتمی در هنگام صحبت در باره زنان در سینمای ایران
- "عراقی های مونگول" در فیلم جنگی و انتقاد شدید در برنامه صدا و سیما از این فیلم