آینده کنسرتهای ایرانی هم دست ایرانیها نیست!
اگرچه ممکن است این موضوع به نظر شما تعجب انگیز باشد اما آینده کنسرت های ایرانی خارج از کشور نه فقط بستگی به ایرانی ها بلکه اساساً به دلایل ذیل به شرکت غیر ایرانی Live Nation بزرگترین شرکت جهانی تولید رویداد و فروش آنلاین بلیط وابسته است:
- یک کنسرت متوسط ایرانی در خارج از ایران به طور متوسط بین ۳۰ تا ۷۰ درصد صندلی های محل برگزاری را پر می نماید. رقم دقیق علاوه بر محبوبیت خواننده و زمان برگزاری به قیمت بلیط نیز بستگی دارد. کنسرت ها معمولاً رویداد های گران قیمتی هستند که پرداخت بهای بلیط برای خانواده های کم درآمد چندان آسان نمی باشد.
- بسیاری از کنسرت ها استفاده از Ticketmaster به عنوان مرجع اصلی فروش بلیط را اجباری کرده اند. هزینه های Ticketmaster می تواند ۱۵ تا ۲۵ درصد ارزش اسمی بلیط باشد که بین ۷ تا ۱۵ دلار به بهای بلیط برای مصرف کننده اضافه می نماید که مورد پذیرش خیلی از ایرانی ها نمی باشد. به عبارت دیگر، مشتری ممکن است مایل به پرداخت ۸۰ دلار برای دو بلیط باشد اما ۱۰۰ دلار را نمی پذیرد.
- کنسرت ها اغلب در شرایطی سود دهی دارند که ۵۰ درصد بلیط ها فروخته شده باشد. سود متوسط حتی برای کنسرت های پرفروش ایرانی نیز کمتر از ده درصد قیمت اسمی بلیط است. در حالیکه تیکت مستر به تنهایی دو برابر این روی هر بلیت سود میبرد.
بنابراین جای تعجب نیست که بیشتر کنسرت های ایرانی از نظر فروش چندان موفق نیستند. بخش اعظم فروش بلیط (اگر حتی پیش بیاید) باید به سالن برگزار کننده و Ticketmaster پرداخت شود.
Live Nation Entertainment که Ticketmaster را با واحدهای تجاری خودش در سال ۲۰۱۰ تلفیق کرد شرکت پیشرو جهانی در زمینه سرگرمی های زنده و تجارت الکترونیک است که سالیانه به حدود ۲۰۰ میلیون مصرف کننده از طریق Ticketmaster و تولید سالانه ۲۰۰۰۰ شوی موسیقی برای بیش از ۲۰۰۰ هنرمند در سطح جهان خدمات ارایه می کند.
کنسرت های ایرانی حتی با ۶۰۰۰ تماشاچی در مقیاس شرکت مذکور کوچک به حساب می آید. در این حال این سوال پیش می آید که آیا اسپانسر و یا خواننده چنین کنسرت های کوچکی توانایی مقابله با Ticketmaster برای کاهش هزینه های بلیط فروشی مربوط به آن را دارند؟ احتمالاً نه، زیرا هزینه های Ticketmaster از قانونی استاندارد پیروی می نماید.
آیا سازمان دهنده و یا خواننده امکان واگذاری برخی صندلی ها را با هزینه های کمتر (در حدود ۶ درصد) به دیگر سیستم های انلاین فروش بلیط مانند kodoom.com دارند؟ به علت شرایط قراردادی اجباری Ticketmaster این مساله چندان آسان نیست.
اما نوازندگان آمریکایی در گذشته Ticketmaster را به چالش کشیده اند. داستان زیر می تواند یک درس واقعی زندگی برای ایرانیانی باشد که در مورد قیمت بالای بلیط کنسرت شکایت دارند. به منظور حمایت از طرفداران، این گروه موسیقی آمریکایی، سیستم Ticketmaster را به چالش طلبید. می توانید حدس بزنید چطور؟ بلیط های تور کنسرت تابستان ۲۰۱۲ این گروه به طور کامل فروخته شد و طرفدارانشان آن ها را تحسین می کنند:
به گزارش نیویورک تایمز، در ماه می حدود ۵۰ نفر از دوستداران و طرفداران گروه String Cheese Incident حدود ۲۰۰۰۰ دلار پول نقد به سالن Greek Theater در لس آنجلس بردند تا طرحی را به مخالفت با Ticketmaster اجرا نمایند.
با این پول پیش از موعد برای گروه، هر کسی پول کافی برای خرید ۸ بلیط به قیمت ۴۹.۹۵ دلار برای برنامه گروه در ماه جولای داشت. پس از در اختیار گرفتن همه این بلیط ها، حدود ۴۰۰ عدد از آن ها به مدیریت گروه در کلرادو بازگردانده و از طریق وبسایت گروه به مبلغ ۴۹.۹۵ دلار به حراج گذاشته شد.
این گروه موسیقی قصد دارد تا همه بلیط های کنسرت های تور تابستانه اش را بدون هزینه های خدمات مربوط به شرکت Ticketmaster و سایر شرکت های مربوطه به فروش برساند. به این منظور، اگرچه آن ها از روش عجیب پر زحمتی استفاده می نمایند اما احساس می کنند که تلاش آن ها ارزش آن را دارد. کیت موسلی بیسیست گروه می گوید: "فروش بلیط ها برای ما هزینه دارد اما ما می خواهیم این هزینه را به منظور فراهم نمودن شرایط بهتر خرید بلیت برای هوادارانمان در این تابستان تحمل کنیم تا آن ها بدانند ما چه ارزشی برای ان ها قائلیم."
با آغاز تور تابستانه، چالش گروه برای تثبیت سیستم فروش بلیط، یادآور این نکته است که چگونه بلیط فروشی ممکن است مهمترین مساله صنعت کنسرت باشد و می تواند هنرمندان، طرفداران و همه ابعاد این صنعت را متاثر نماید.
برای گروه String Cheese Incident رودررویی با تیکت مستر در کنسرت Greek Theater فرصتی برای صرفه جویی در هزینهٔ بلیت برای هوادارانشان و اظهار اعتراض نمادین به یک دهه مشکلات مربوط به شرکت Ticketmaster بود. از دیدگاه Ticketmaster و سایر شرکت ها در صنعت کنسرت، این گروه موسیقی می خواهد قراردادهای معتبر را نادیده بگیرد و برگزار کنندگان و سالن ها را از منابع استاندارد درآمد محروم نماید.
String Cheese Incident مدتهاست که نیمی از کل بلیطهای کنسرتش را خود مستقیم به هواداران میفروشد. در سال ۲۰۰۳ گروه از شرکت Ticketmaster به اتهام سو استفاده از قدرت در بازار و انکار نمودن بیش از ۸ درصد بلیط ها که به طور معمول در اختیار هنرمندان قرار می گرفت، شکایت کرد. یک توافق منجر به این شد که گروه به اداره بلیط هایش برای ۵ سال ادامه دهد که این توافق در سال ۲۰۰۹ به اتمام رسید. درست در زمانی که گروه در حال آغاز مجدد پس از یک وقفه بود.
» این خلاصه فارسی نسخه کوتاه شده ایست از نوشتار کامل به زبان انگلیسی. در صورت تمایل به دریافت ترجمه کامل با ما تماس بگیرید.