تیم آلن و کریستی الی در فیلم سرگرم کننده ای که راهکار نجات ایران است!
وبلاگ ارسالی توسط ر. بازرگان:
در هنگام ازدواج آمریکایی ها، یکی از قولهای متقابل در هنگام عقد اینست که "تو را با ثروت یا فقرت دوست خواهم داشت!" فیلم "با ثروت یا فقر" (For Richer or Poorer) با بازیگری خوب کریستی الی و تیم آلن (ساخت ۱۹۹۷) داستان زن و شوهری ثروتمند و مدرن (تجملاتی و پیچیده) ساکن نیویورک است که بواسطه مشکلات قانونی وادار به فرار از شهرشان (نیویورک) شده و مجبور میشوند مدتی زندگی خود را کاملاً تغییر داده و در میان اهالی مذهبی "آمیش" ایالت پنسیلوانیا زندگی کنند. آمیشها (The Amish) مهاجران هلندی الاصل هستند که به مذهب و سنت و زندگی ساده بسیار معتقدند تا جایی که هنوز به سبک صدها سال پیش میخواهند زندگی کنند یعنی بدون امکانات زندگی مدرن، و با لباسهای سیاه رنگ و ساده و پوشیده و با رعایت حیا و احترام بزرگترها و .. دختران برای ازدواج از پدر اجازه میگیرند و مرد خانه اکثراً تصمیم گیرنده اصلی است (این گروه در نقاط مختلف ایالات پنسیلوانیا و اوهایو و .. زندگی میکنند).
لذتی که من به عنوان یک ایرانی سالها پیش از تماشای این فیلم بردم و خواستم تا با سایت کودوم دات کام مطرح کنم، تقابل فرهنگی مشهود در فیلم میان مذهبیون آمیش با مدرن زیستان نیویورکی بود. خانم تجمل گرا و بی حجاب نیویورکی (در ۳ قسمت ویدئوی فیلم ضمیمه دیده میشود) که کریستی الی در روزهای اوج معروفیت خود در هالیوود (و قبل از اضافه وزنش!) این نقش را بازی میکرد، و آقای خوش زبان و شهری و مدرن (تیم آلن) و همچنین آمیش های مذهبی، در ابتدا بواسطه همزیستی همگی شکنجه میشدند اما به مرور با احترام متقابل و "رعایت کردن حریم شخصی" زندگی همه بهبود یافت. ازدواج خانم و آقای شهری بهتر شد و مذهبی های آمیش هم که خیلی خشک و سخت گیر بودند، به مرور با پافشاری خانم نیویورکی قوانین پوشش خانمها را معتدل کردند و متوجه شدند که لزوماً منجر به فساد و .. نمیشود.
جالب اینجاست که وقتی مرد نیویورکی توانست با کلکها و تخصص خود حق مذهبیون را از یک فرد کلاهبردار بگیرد، آمیشها خیلی از وی متشکر شدند و مرد غیرمذهبی را "خودی" دانستند. شاید بتوان موضوع این فیلم را راهکار آشتی ملی ایرانیان مذهبی/ سنتی و ایرانیان غیر مذهبی و غربگرا دانست: آشتی میان مذهبی های ایران (که دائماً از اصطلاحاتی مانند "خودی" و "بچه مسلمان" و "با اصالت" و یا برچسبهایی مانند "غربزده" و "آمریکایی" و ... استفاده میکنند) با غیر مذهبی های متمایل به غرب و مدرنیته (که از برچسبهای "عقب مانده" ، "متحجر"، "امل"، و ... برای مذهبیون استفاده میکنند).
دوستی میگفت رقابت در دنیای امروز میان کشورها و ملتها مانند یار کشی تیم فوتبال است. در میان ایرانی های داخل و خارج، شاید بهترین متخصصهای رده بالای دنیا در هر رشته ای وجود داشته باشند که هر کدام در حرفه خود از بهترین بازیگران بین المللی به حساب میایند، اما متاسفانه هنگام یارگیری تیم متشکل از ایرانیان، هم مربی و هم بازیگران آنقدر شرط و شروط برای یکدیگر میگذارند که هیچوقت تیم درست حسابی تشکیل نمیشود. گرداندن یک کشور و رقابت در صحنه بین المللی تا حدی مانند تیم فوتبال و یا همین فیلم هالیوودی است. سوای از اینکه مربی و رییس کیست، و بازیکنان چه روش فکری دارند، مهم آنست که در زمین بازی افراد لایق بازی کنند و با همدیگر نیز خوب کار کنند، و در خارج از زمین هم دوست یا دشمن، زیاد به زندگی و عقاید شخصی همدیگر گیر ندهند! همانگونه که در آمریکا امور پیش میرود و در این فیلم هم همزیستی و احترام به خوشی و خوبی و دوستی و سعادت همگی انجامید. به امید روزی که ایران اینگونه شود و پر از شادی و امید!
وبلاگ ارسالی توسط ر. بازرگان برای سایت کدوم