اثر فشارهای روحی و اضطراب در بدن و آزمایش خون

طبیعت بدن انسان به آن گونه است که به هنگام اضطراب، مغز پیش بینی خطر کرده و به بدن دستور "فرار" یا "جنگ" (در انگلیسی Fight or Flight ) را می دهد. این یکی از لوازم و رازهای بقا انسان میباشد که از گذشته های دور به هنگام حمله حیوان وحشی و یا در موارد خطر، بدن انسان را از کندی در آورده و به آن سرعت و انرژی بیشتری می دهد تا طعمه خطر و قربانی عکس العمل آهسته نگردد. در هنگام احساس خطر یا اضطراب و فشارهای روحی، غده هیپوفیز Pituitary Gland هورمون Adrenocorticotropic hormone (ACTH or corticotropin) را در خون ترشح میکند که آن هورمن هم به نوبه خود باعث ترشح هورمونهای آدرنالین (adrenaline) و کورتیزول (Cortisol) میشود که هورمونهای اضطراب و فشار روحی نام دارند.
هورمونهای اضطراب در بدن برای اینکه گردش خون را به عضلات بدن و مغز افزایش دهند (تا با جنگ، فرار یا هر تصمیم و حرکت سریع دیگری خود را در اسرع وقت از عامل اضطراب و فشار دور کنیم) باعث افزایش فشارخون و ضربان قلب شده و در عوض خون را از دستگاه گوارش مضیقه میکنند. برای همین غذا خوردن در هنگام اضطراب، فشار عصبی، عصبانیت (حتی در اثر تماشای اخبار ناگوار و یا صحبتهای بی منطق) باعث سو هاضمه و بسیاری از مشکلات دیگر گوارشی میگردد. هورمون آدرنالین همچنین برای تولید انرژی بیشتر در بدن به هنگام خطر، با تحریک کبد منجر به افزایش غلظت مواد گلوکزی (قند خون) و کلسترول خون میگردد.
این مجمعه تغییرات در بدن که به گفته دکتر ویل، واکنش همدردی (Sympathetic Nervous Activity) مغز و سیستم عصبی با بدن میباشد، اگر دائماً و یا به مراتب اتفاق بیفتند باعث به هم خوردن متابولیزم بدن، ضربان قلب (Cardiac arrhythmias)، بد گوارشی غذا و اضافه وزن، چربی و قند خون، فشار خون (Hypertension)، و کهولت و پیری ژنها و سلولهای بدن میگردند. در ضمن چون هورمون کورتیزول برای سیستم عصبی انسان سمی میباشد، اضطراب و فشار روحی دراز مدت میتواند منجر به کم حافظگی و مشکلات روحی دیگری گردد.

بهترین راه مبارزه با بیماریهای ناشی از اضطراب، کاهش عوامل اضطراب در زندگی میباشد. ولی زندگی بدون بحران و فشار غیرممکن است (در بسیاری از کتب تاریخی و کتابهای مقدس نظیر قرآن، انسان موجود خلق شده در مشکلات نام گرفته) و تمامی افراد از فقیر تا پولدار سهم خود را از مشکلات زندگی دارند، و لذا برای جلوگیری از اثر اضطراب باید تمرین فکری کنیم تا با مسائل زندگی برخوردمان را عوض کنیم مخصوصاً در برابر مشکلاتی که رویشان کنترلی نداریم و باعثشان مستقیماً ما نیستیم. از راههای دیگر آرامش ورزش، تغذیه سالم (نوشته های دیگر ما را بخوانید)، تمرین صبر و آرامش روحی، تفکر (Meditation)، تمرکز و تجسم کردن دنیایی مثبت، دعا و ارتباط معنوی و عرفانی، یوگا، تنفسهای عمیق موسیقی آرام، تفریحات سالم که ذهن را به سمت مثبت بودن هدایت میکنند (تماشای فیلم، ماساژ، ..) و .. می باشد. استفاده از هرگونه داروهای شیمیایی، الکل، سیگار و غیره معمولاً میتواند منافع موقت و ضررهای دراز مدت به همراه داشته باشد.
در ضمن یادتان نرود که اگر به هنگام دادن آزمایش خون به هر علتی اضصراب داشته باشید، آن اضطراب میتواند در مقدار قند و کلسترول خون، فشار خون و ضربان قلب و نبض اندازه گیری شده اثر داشته باشد و یک پزشک متبحر و بی غرض باید بتواند این امر را تشخیص دهد.
- این نوشتار در وبسایت Kodoom.com با همراهی محمد ابوالفضلی، دکترا Ph.D. متخصص تغذیه و طب ورزشی ساکن سانفرانسیسکو و از پیشکسوتان مطالعات تغذیه طبیعی، تهیه شده. برای هر گونه سوال می توانید با تلفن وی ۱۶۴۸-۹۳۸- ۹۲۵- ۱ تماس بگیرید و یا برنامه ایشان در تلویزیون مرکزی ([Markazitv.com Markazitv.com]) را مشاهده کنید. هرگونه نقل از این نوشتار بدون ذکر منبع جایز نمی باشد.
