غذاهای مناسب برای جلوگیری از مشکل اسید معده و سوزش سینه
علاوه بر زخم معده، بیماری دیگری که بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند، برگشت اسید به مری (اسید ریفلکس)
Gastroesophageal reflux disease-GERD یا (به نام عامیانه اش) سوزش سینه (heartburn) می باشد که داروهای بسیاری برای آن تجویز می شود که بسیاری از آنها متاسفانه اثر ساز نمی باشند. این بیماری هنگامی اتفاق می افتد که غذای هضم نشده همراه با اسید کلریدریک معده، بواسطه بازماندن دریچه بین مری و معده (esophageal sphincter)، به مری فرستاده شود. بواسطه اسیدی بودن این مخلوط بازگردانده شده، و اینکه لایحه های مری مانند معده مقاوت به اسید ندارند، این بیماری باعث احساس سوزش سینه (اثر اسید بر مری) شده و در دراز مدت می تواند حتی باعث زخم، تورم، عفونت، و در صورت عدم بهبودی، سرطان مری گردد.
عوامل محیطی و تغذیه ای موثر در این بیماری ضعیف بودن دریچه بین مری و معده در ۹۸% افراد ارثی نبوده و ناشی از عوامل محیطی یا تغذیه میباشد: - باکتریها و قارچهای مضر - نجویدن کامل غذا و انبساط هوای وارد شده همراه غذا به معده در محیط گرم معده - پرخوری و حجم زیاد غذا در معده مخصوصاً در افراد چاق که به هنگام دولا شدن و یا خوابیدن حجم زیاد شکمشان باعث فشرده شدن و تحت فشار قرار گرفتن معده و دریچه بین مری و معده میگردد - قوز کردن که باعث می شود مسیر مری به معده انحنا پیدا کرده و فشرده گردد. - خوابیدن به فاصله کمی بعد از غذا مخصوصاً بر پهلوی راست - فشارهای روحی و عصبیت به هنگام غذا خوردن - مشروبات الکلی و سیگار - داروهای ضد درد و تورم نظیر آسپیرین، آیبوپروفن (نظیر Motrin و غیره) - داروهایی که عضلات بدن را شل میکنند (نظیر داروهای معالجه آسم، فشار خون و ...) - غذاهای سرخ کردنی و پر چربی - نوشابه های شکر دار، گازدار، یا کافیین دار (قهوه، چای) - غذاهای اسیدی و محرک مانند آب پرتقال، نعناع، شکلات، گوجه فرنگی، فلفل سیاه، سرکه، پیاز، سیر خام. - زخم معده و آلرژی به غذاهای خاص - رعایت نکردن دسته بندی غذاها به هنگام مصرف عذا (به مقالات قبل رجوع کنید)
بحث جنجال برانگیز در باره ریشه های بیماری اسید ریفلاکس GERD (بازآمدن اسید به مری) متخصصین و دکتران درمانهای طبیعی (Naturopathic Doctors) بر خلاف دکتران پزشک (Medical Doctors)، معتقدند که در اکثر موارد GERD ریشه اش "کمبود" تولید اسید در معده افراد است و نه"زیادی" آن و برای همین با قرصهای ضد اسید که pH معده را بالا میبرند بسیار مخالفند. دکتران درمان طبیعی معتقدند که کمبود ترشح اسید هیدروکلریک (کلریدریک) و آنزیم پپسین، میتواند ناشی از علل زیر باشد: - کمبود الکترولیت در بدن (Electrolyte Deficiency) و املاحی نظیر روی (Zinc) - کمبود ویتامین A و خانواده ویتامین B - کمبود پروتیین - فشارهای روحی و عصبی - هورمون استروژن (در خانمهای حامله) و قرصهای ضد حاملگی کمبود درازمدت اسیدمعده در دراز مدت علاوه بر GERD منجر به روماتیسم، آسم، پوکی استخوان و افسردگی میگردد.
رژیم غذایی و سایر رفتار مناسب: - مصرف مخلوط عسل طبیعی و گیاه صبر زرد (Aloe vera) - مصرف مخلوط آب سیب و کلم - مصرف روغن ماهی (بدون جیوه و از نوع خوب)، روغن تخم بزرک (Flax seed Oil) - مصرف روغن کنجد و زیتون و آبلیمو در زمان غذا خوردن - مصرف گردو، بادام (منابع خوب پروتیین) و توت فرنگی، تمشک، انار و سایر منابع Ellagic acid که آنتی اکسیدان قوی می باشد (انار با باکتریهای نظیر هلیکو پیلوری Helicobacter pylori هم مقابله می کند). - مصرف موز، عنبه، هویج، سیب زمینی شیرین (yam )، شلغم، زرد چوبه، چای سبز، بابونه - استفاده از تخت شیب دار یا بالش در زیر بالا تنه که شیب از مری به معده ایجاد می کند. - پرهیز از غذاهای سرخ کردنی و چرب و نوشابه ها و سایر مواردی که در مورد زخم معده هم ذکر شد. - پرهیز از تمام مواردی که در ۲ قسمت فوق از علل بیماری ذکر شد نظیر پرخوری، تند خوری، قوز کردن، خوابیدن روی پهلوی راست، خوابیدن به فاصله کمی بعد از غذا خوردن و غیره.
- این نوشتار با همراهی محمد ابوالفضلی، دکترا Ph.D. متخصص تغذیه و طب ورزشی ساکن سانفرانسیسکو در آمریکا تهیه گردیده. وی از پیشکسوتان مطالعات تغذیه طبیعی می باشد. برای هر گونه سوال می توانید با تلفن وی ۱۶۴۸-۹۳۸- ۹۲۵- ۱ تماس بگیرید.