بدترین درد دنیا، سنگ کلیه و راه پیشگیری از آن
گذار سنگ کلیه از مجاری ادرار آنقدر درداور است که مادرانی که آن را تجربه کرده اند میگویند از درد زایمان هم شدیدترست. در آمریکا ۱۰-۱۵% افراد و در خاورمیانه و ایران ۲۰-۲۵% افراد به سنگ کلیه دچار میشوند. این بلا از قدیمیترین بیماریهای انسانیست. در سال ۱۹۰۱ میلادی در محفظه شکم یک مومیایی در مصر که ۶۸۰۰ سال قدمت داشت سنگ کوچکی پیدا شد که سنگ کلیه تشخیص داده شد
علل تشکیل سنگ کلیه مورد تحقیق و بحث زیاد بوده ولی در کل ریشه هایش در تغذیه و ژنتیک (ارثی) افرادست. چهار ماده هستند که اگر غلظتشان در خون و یا کلیه زیاد شود (در معده مهم نیست) میتوانند رسوب سنگی بسازند:
کلسیم : بررسیهای اخیر نشان میدهد ماست و لبنیات در حد اعتدال ضرر ندارند ولی کلسیم بصورت پودر و یا قرص ضد اسید و انواع ازمایشگاهی آن (غیر طبیعی و به فرم آهکی) میتوانند رسوبزا باشند.
اسید اوریک : در گوشت قرمز و افرادی که نقرص دارند. اسیدهای امینه: گوشت, پروتیین, پنیر
مواد با اکسالات زیاد: اسفناج, کنجد, انواع بادام (معمولع, هندی) , چغندر, انجیر خشک شده, چای غلیظ, کاکاو قهوه, ریواس, ...
معمولاً سنگهای زیر ۵ میلیمتر اگرچه با درد زیاد ولی با تحرک بدنی و مایعات زیاد بمرور خود از طریق ادرار خارج میشوند. سنگهای بین ۵-۸ میلیمتر گاهی اوقات با عمل راحتتر دفع میشوند ولی اگر کسی درد را تحمل کند (بکمک قرصهای بسیار قوی که گاهی اعتیاد اور هستند) و آب و مایعات مدر مصرف نماید, و عفونت و تب نکند شاید به عمل هم احتیاج نباشد. سنگهای بزرگتر از ۸-۱۰ میلیمتر معمولاً دفعشان با درد و مدت زیاد همراهست و بسیاری مردم عمل را (لیزری و یا موج شکن) ترجیح میدهند. البته این مقاله که از منابع مختلف تهیه شده بهیچ وجه جایگزین نظر پزشگ متخصص نمی باشد.
اما برای جلوگیری از تولید یا بزرگ شدن سنگ کلیه چه باید کرد؟ واضحترین راه مصرف روزانه ۲-۳ لیتر آب (ترجیحاً مقطر) و یا مواد مدر میباشد تا جلوی ازدیاد غلظت مواد رسوبزا را بگیرید , مثل آبجوی غیرالکلی, هندوانه (اگر قند خونتان بالا نیست), ریشه قاصدک, زنجفیل, شاهی, کرفس, جعفری, آب و سرکه سیب, غذای کم نمک, ... این گونه خوراکی های مدر برای کاهش فشار خون هم میتوانند موثر باشند. داروهای شیمیایی مدر هم همین نقش را بازی میکنند ولی اغلب با آثار جانبی منفی همراهند. البته بعضی سبزیجات مثل جعفری از اکسالات بالا برخوردارند و احتمالاً رسوبزا.
در مصرف آب دو چیز را باید رعایت کرد, اول - نباید بگذارید هیچوقت تشنه شوید. تشنه شدن مشابه روغن سوزی یا جوش آوردن ماشین است با این تفاوت که بدن ما از فولاد درست نشده است. دوم - نباید بگذارید که ادرارتان هیچوقت زرد پررنگ شود که علامت غلظت زیاد مواد رسوبزا و غیره میباشد. با مصرف مداوم آب , ادرار بیرنگ یا کمرنگ و کلیه ای سر حال خواهید داشت. از راههای دیگر پیشگیری رسوب سنگ کلیه, استفاده.
ادامه در نوشتار آینده ...