آخرین هفته نمایش منشور کوروش در سن فرانسیسکو
منشور کوروش که یکی از شاخص ترین آثار به جا مانده در طول تاریخ است، برای اولین بار در سرتاسر امریکا به نمایش درآمده است و ساکنان منطقه خلیج سانفرانسیسکو از جمله معدود افرادی هستند که شانس دیدن این اثر ارزشمند را دارند. (جزئیات این رویداد را می توانید در وبسایت رسمی موزه و بر روی تقویم رویدادهای سایت کدوم مشاهده نمائید.) این استوانه گلی یکی از شاخص ترین یادگارهایی است که از دنیای قدیم باقی مانده است. بسیاری بر این باورند که این اثر اولین بیانیه حقوق بشر است و اکنون این سند آزادی، برابری و برادری جهانی برای اولین بار به صورت امانت از موزه بریتانیا به امریکا منتقل شده است.
تاریخ ایجاد این استوانه گلی به سال ۵۹۳ پیش از میلاد باز می گردد که در آن هنگام کوروش کبیر، پادشاه هخامنشیان، بر بابل غلبه کرد. (نقشه امپراطوری پارس یا ایران را در زیر مشاهده نمائید.) نوشته های روی این استوانه گلی که به خط میخی نگاشته شده نشان می دهد که چگونه کوروش، پادشاه پیروز، برخلاف رسم آن دوره، اسیران دربند را رها کرد تا به خانه هایشان بازگردند و چگونه از آزادی مذهب و پرستش دفاع نمود. این ارزشهای انسانی که دورنمای اخلاقی حکومت آن دوره را نشان می دهد، نسل های متعددی از فلاسفه، حاکمان، منتخبان مردم و هنرمندان (از یونان قدیم تا دوران رنسانس در اروپا) و همچنین بنیانگزاران امریکا و رهبران امروزی آسیا را تحت تأثیر قرار داده است.
از کوروش در کتاب مقدس عیسایا انجیل (۴۴:۲۲) به عنوان "هدایت کننده (چوپان) و رهبر مردمی" نام برده شده است. نیکولا ماکیاولی، سیاستمدار و و تاریخ دان ایتالیایی و نویسنده رساله The Prince "پادشاه" در سال ۱۵۳۲ میلادی نیز به کوروش به عنوان یک پادشاه راستین علاقه زیادی داشت به نحوی که می گوید: "از میان کسانیکه به همت عالی و توانایی فردی و نه به واسطه شانس و اقبال به پادشاهی رسیده اند، به نظر من، موسی، کورش، رومولوس، تریوس و امثال آنها عالیترین نمونه های موجود در تارخ اند". توماس جفرسون، از بنیانگزاران اولیه کشور امریکا، نویسنده قانون اساسی آن کشور و همچنین دومین رئیس جمهور امریکا در سالهای ۱۸۰۱ و ۱۸۰۹ نیز طی نامه ای که در سال ۱۸۲۰ به نوه اش فرانسیس ویلز نوشت به این شکل کوروش را مورد ستایش قرار می دهد: " به تو پیشنهاد می کنم که در برنامه درسی ات حتما" یک درس در زمینه تاریخ و ادبیات بگذرانی. ابتدا درس کوروش شناسی را بگذران و سپس کتابهای هرودوت و همچنین آتاباسیس و هلنوس زنفون را مطالعه کن."
استوانه کوروش به درستی یک میراث جهانی است که به سفارش یک پادشاه ایرانی در محدوده امروزی عراق تهیه شد و اکنون نزدیک به ۱۳۰ سال است که در موزه بریتانیا مورد مطالعه قرار گرفته است. مردم دنیا به اهمیت این منشور واقفند و یک نسخه بدلی از این استوانه در مقر سازمان ملل در شهر نیویورک برای نمایش قرار داده شده است. در ایران نیز تمبرهای پستی با تصویر این منشور چاپ شده است. طی سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ که این لوح بطور موقت به ایران منتقل شده بود، نیم میلیون نفر از ایرانیان از آن بازدید کردند.
تور امریکایی این اثر ارزشمند در ماه مارس ۲۰۱۳ و از گالری آرتور سکلر موزه اسمیتسونین شهر واشنگتن دی سی آغاز شد (لینک رویداد). اکنون این استوانه تا ۲۲ سپتامبر در موزه هنرهای آسیایی، یکی از پنج ایستگاه این اثر در امریکا، در حال نمایش است. توصیه می شود فرصت دیدار از این اثر استثنایی در سانفرانسیسکو را از دست ندهید. اولین یکشنبه هر ماه، بازدید رایگان است و همچنین دانش آموزان، دانشجویان، سالمندان، کودکان و نوجوانان و همینطور عموم در روزهای پنجشنبه پس از ۵ بعدازظهر می توانند از تخفیف ویژه (بلیط ۵ دلاری) بهره مند شوند. این آخرین هفته نمایش منشور کوروش در شهر سن فرانسیسکو میباشد و این منشور به زودی در انتهای تور از آمریکا خارج خواهد شد.
منطقه خلیج سانفرانسیسکو زادگاه جنبش آزادی بیان و منزلگاه امضای اساسنامه سازمان ملل است که هر دو بنیان های آزادیهای مدنی و حقوق بشر می باشند. موزه هنرهای آسیایی مفتخر است که در این زمینه با موزه بریتانیا و سایر موزه های نمایش دهنده منشور کوروش در امریکا همکاری نموده و فرصتی برای نمایش این اثر ارزشمند تاریخی در منطقه سانفرانسیسکو فراهم آورده است. جی ژو، مدیر موزه هنرهای آسیایی می گوید: "این یادگار تاریخی مهم، نه تنها مبنایی برای درک دنیای قدیم فراهم می کند، بلکه سنگ محکی برای تلاشهای ادامه دار بشر برای آزادیهای عمومی انسانی است."
مرتبط با کوروش
» این خلاصه فارسی نسخه کوتاه شده ایست از نوشتار کامل به زبان انگلیسی. در صورت تمایل به دریافت ترجمه کامل با ما تماس بگیرید.