اولین تصاویر مقبره خشایارشا هخامنشی منتشر شد
وبلاگ تصویری فرهنگی، تاریخی سایت کدوم
خشایارشا پنجمین پادشاه دوران هخامنشی و فرزند داریوش اول و آتوسا (دختر کوروش هخامنشی) بود؛ بنابراین او علاوه بر این که در زمان خود شاه بزرگی محسوب میشد، نوهی کوروش کبیر هم بود. شکل نوشتاری نام این پادشاه هخامنشی، «خشایارشا» است. برخی افراد تصور میکردند که این نام برای پرهیز از استفاده کلمهی «شاه» به این شکل نوشته میشود؛ اما واقعیت این است که نام اصلی این پادشاه باستانی ایران، «خشای آرشا» بوده که بعدا بهشکل «خشایارشا» درآمده است. خشای بهمعنی فرمانروا و آرشا بهمعنی قهرمان یا مرد است.
به گزارش خبرگزاریها، بیش از هفت سال است که مرمت آرامگاه خشایارشا آغاز شده. در این مدت بخشهای زیادی که حتی فروریخته بود، مرمت شده، اما هنوز شاید بیش از پنج سال دیگر زمان میبرد که بخشهای باقی مانده مرمت شود. تصاویر ضمیمه شده برای اولین بار در ایران منتشر شده اند.
خشایارشا در سال ۴۸۶ پیش از میلاد و پس از مرگ داریوش بزرگ، در حالی که ۳۴ سال سن داشت به پادشاهی رسید. استر که یکی از معروفترین زنان یهود در عهد باستان بود بهعنوان همسر خشایارشا معرفی شده است. استر، اکنون در همدان و در کنار مزار عمویش، مردخای دفن شده است و مزار آنها با نام استر و مردخای شناخته میشود.
خشایارشا در طول دوران سلطنت ۲۰ ساله خود به قلمروهای بزرگی مثل مصر و بابل که در آن زمان تحت حکومت هخامنشیان بود لشگرکشی کرد تا شورشهایی که در آنجا ایجاد شده بود را از بین ببرد. سپس وی کار ناتمام داریوش بزرگ را تمام کرد و با لشگر عظیمی به یونان یورش برد و آتن را تصرف کرد. جنگهای خشایارشا برای یونان شهرت زیادی دارد و بعضی از این نبرها بهشکل افسانه درآمدهاند. حتی فیلم ضد ایرانی «۳۰۰» به کارگردانی زک اسنایدر نیز از روی یکی از نبردهای خشایارشا با ۳۰۰ سرباز اسپارتی ساخته شده است که البته در این فیلم، واقعیتهای تاریخی نمایش داده نمیشود و فیلم به سمتوسوی تخیلی بودن پیش رفته است.
خشایارشاه به مدت ۲۰ سال و تا سال ۴۶۵ پیش از میلاد مسیح بر تخت سلطنت نشست و در این سال، در خوابگاه خودش به دست اردوان، رئیس گارد شاهنشاهی و یک خواجه به نام میترا یا اسپنتمیترا که با هم همدست شده بودند، کشته شد. اردوان سپس باعث مرگ داریوش، پسر بزرگ خشایارشا نیز شد و حتی برای مدتی نیابت سلطنت را در دست گرفت و در نهایت اردشیر، پسر سوم خشایارشا، پادشاه ایران شد.
روی مقبره خشایارشا، حفرهای وجود دارد که ظاهرا سربازان اسکندر مقدونی پس از فتح این منطقه، حفرهی مذکور را ایجاد کردهاند تا داخل قبر را خالی کنند. در حال حاضر هیچچیزی در داخل قبر وجود ندارد. برای به حرکت درآوردن سنگ قبر آخر، فضای کافی وجود داشته و به همین دلیل با بهحرکت درآوردن سنگها، هر سه قبر موجود در این آرامگاه بهطور کامل تخلیه شدهاند.
آرامگاه آسیبهای زیادی دیده است. در طول زمان بخشهایی از نقش برجستهها کنده شده و به پایین سقوط کرده بود. از طرفی روند فرسایش در بخشهای مختلف حجاریها هم رو به افزایش بود. اما یکی از مهمترین بخشهایی که در معرض آسیب فراوانی قرار دارد، خود مقبره خشایارشا است.
نقش رستم در نزدیکی مرودشت در استان فارس. جایی که چهار شاه هخامنشی در آن دفن شدهاند یکی از مهمترین آثار باستانی در جهان محسوب میشود ولی سالهاست که مورد بیمهری بوده و تنها چند سال است که دوباره توجهات کارشناسان ایرانی و بینالمللی به آن جلب شدهاست.
مرتبط با تاریخ:
- تصاویری زیبا از کاخ مرمر تهران و تاریخچه این کاخ
- فراز و نشیب صنعت نفت در دوران قبل و بعد از انقلاب
- چگاسفلی، منطقه باستانی ۵ هزار ساله در حال تخریب: از جمجمههای مرموز تغییرشکل یافته تا کاسه های رمزگزاری شده
- ایران صد سال پیش به روایت تصاویر نشنال جئوگرافیک
- بخشی دیگر از سقف ایوان خسرو، معروف به طاق کسری یا ایوان مدائن در نزدیکی بغداد فرو ریخت
- این ویدئو ۷۰ واژه رایج زبان اوستان ایران باستان را با زبانهای هند و اروپایی مقایسه میکند
- تصاویر: هنوز هم در میان برجها، هویت اصیل و معماری فراموش شده ایرانی را میتوان پیدا کرد
- تصاویر: خانه تاریخی شاملو با زباله پر شده است!
- باستان شناسان موسسه مذهبی آمریکایی: بقایای کشتی نوح در ایران کشف شده است
- کشف قصر و نیایشگاه ۲۵۰۰ ساله هخامنشی توسط باستان شناسان در شمال ترکیه
- فیلم مستند جالب از ۶۱ سال پیش اصفهان و تهران
- تصاویر کمیاب سلطنتی سلسله قاجار اکنون در بزرگترین موزه آمریکا در واشنگتن
- دادگاه عالی آمریکا جلوی مصادره آثار باستانی پرسپولیس را گرفت
- آمریکا اسیر سیاستهای خود؟ ویدیوی جالب اینترسپت در مورد ایران و سازمان سیا (ویدئو)
- موزه "لوور" را در تهران ببینید! نمایش پنجاه اثر از موزه لوور در موزه ی ملی ایران