درگذشت تورج نگهبان، ترانه سرای ایرانی
تورج نگهبان ترانه سرای بسیاری از تصنيفهای مشهور ایرانی، روز چهارشنبه ۲۰ اوت در بیمارستانی در لس آنجلس درگذشت.
او که هنگام مرگ ۷۶ سال داشت، مدتی بود که از بیماری ریوی و کیسه صفرا رنج می برد.
تورج نگهبان در کنار ترانه سراهایی چون بیژن ترقی، اسماعیل نواب صفا و رحيم معینی کرمانشاهی به نسلی تعلق داشت که آثارشان موج جدیدی در موسیقی و تصنیف ایرانی به راه انداخت.
این نسل آثاری خلق کرد که همراه با آهنگهای کسانی چون همایون خرم، علی تجویدی، مهدی خالدی و پرویز یاحقی، تبدیل به ماندگارترین تصنیفهای ایرانی در دهه های ۳۰ و ۴۰ خورشیدی شد.
ترانه بسیاری از این تصنيفها را که بهترين خوانندگان آن زمان اجرا کردند، تورج نگهبان سروده بود. از جمله اين خوانندگان می توان به دلکش، مرضیه، بنان، داریوش رفيعی، محمد نوری و پوران و در ميان نسل پس از آنها به هایده، مهستی داریوش، گوگوش و ستار اشاره کرد.
تورج نگهبان در سال ۱۳۱۱ در اهواز به دنیا آمد و تحصیلات متوسطه را در خرمشهر و تحصیلات عالی خود را در رشته های ادبیات انگلیسی و حقوق در دانشگاه تهران به پایان برد.
آشنایی او با همایون خرم، نوازنده ویلن و آهنگساز پای او را به عرصه ترانه سرایی باز کرد.
تورج نگهبان از همکاران اصلی برنامه موسیقی گلها بود که از رادیو ايران پخش می شد. او پیش از انقلاب علاوه بر ترانه سرایی، معاون اداره مطبوعات رادیو و سپس سرپرست انتشارات سازمان صنایع دستی ایران نیز بود.
از ديگر فعالیتهای او در پیش از انقلاب می توان انتشار مجله دستاورد (در زمينه هنرهای دستی) و صدا ( در زمينه موسیقی) اشاره کرد.
او پس از انقلاب نیز کار ترانه سرایی را دنبال کرد، به طوريکه بر روی بسیاری از تصنيفهای ایرانی که در این سالها - چه در لس آنجلس و چه در ایران- ساخته شد، اشعار او شنیده می شود.
تورج نگهبان در سالهای گذشته که در لس آنجلس زندگی می کرد، اجرای چندين برنامه مرتبط با موسیقی را در تلویزیونهای فارسی زبان این شهر بر عهده داشت.
اخیرا قرار بود ایشان کارگاهی یک روزه در مورد ترانه سرایی در دانشگاه استنفورد داشته باشند، که این برنامه به دلیل بیماری ایشان منتفی شد.
منبع خبر: BBC