منشور کورش در سال ۲۰۱۳ به آمریکا می آید
موزه بریتانیا اعلام کرده است که براساس توافق با چندین مرکز فرهنگی و موزه در آمریکا، منشور یا استوانه کورش درماه مارس امسال به آمریکا خواهد آمد و در شهرهای واشنگتن دی سی، هیوستون، نیویورک، سان فرانسیسکو و لس آنجلس در معرض تماشا قرار خواهد گرفت. این برای اولین بار است که این لوح در امریکا نمایش داده می شود، اگرچه نمونه ای از آن در ساختمان ملل متحد نیویورک بعنوان نماد حمایت از آزادی و اعتدال دینی و فرهنگی نصب شده است. این لوح در سالهای ۱۳۵۰ و ۲۰۱۰ خورشیدی در ایران به نمایش گذاشته شد. استوانه کورش و شانزده اثر تاریخی دیگر در نمایشگاهی با عنوان "استوانه کورش در پارس باستان" به نمایش گذاشته می شود که اقتدار و رویه معتدل ایرانیان را در زمان حکومت هخامنشیان بر منطقه خاور نزدیک در سالهای ۳۳۱ تا ۵۵۰ قبل از میلاد را نشان می دهد.
این نمایشگاه در موزه اسمیت سونین واشنگتن دی سی (لینک جزئیات رویداد در بخش رویدادهای سایت)، موزه هنرهای زیبا در هیوستون (لینک جزئیات رویداد در بخش رویدادهای سایت)، موزه هنری متروپولیتن نیویورک (لینک جزئیات رویداد در بخش رویدادهای سایت)، موزه هنرهای آسیایی سان فرانسیسکو (لینک جزئیات رویداد در بخش رویدادهای سایت)، و موزه پل گتی در لس آنجلس (لینک جزئیات رویداد برگزار می شود و تا دسامبر ٢٠١٣ ادامه خواهد داشت.
منشور کوروش لوحی استوانه ای شکل از گل پخته به طول کمتر از ۳۰ سانتیمتر است که پس از پیروزی کوروش بر فرمانروای بابل و فتح این سرزمین در سال ۵۳۹ پیش از میلاد نوشته و در سال ۱۸۷۹ در عملیات باستان شناسی در جنوب عراق کنونی کشف شد و در اختیار موزه بریتانیا قرار گرفت.
متن این سند حاوی بیانیه کورش در مورد صلاحیت او به عنوان فرمانروای مشروع بابل و اظهار بی لیاقتی پادشاه قبلی این سرزمین است که در جنگ با ایرانیان شکست خورده بود. اگرچه چنین اظهاراتی از سوی فرمانروایان بی سابقه نبوده است، آنچه به منشور کورش اهمیت ویژه ای می دهد، اقدامات بیان شده او بعنوان فرمانروای جدید بابل است. در این فرمان، دین و فرهنگ قوم مغلوب مورد تأیید و احترام قرار گرفته و همچنین اعلام شده است که مردمی که پس از شکست از بابلیان به عنوان برده به این سرزمین آورده شده بودند از آزادی دینی و فرهنگی برخوردار می شوند و می توانند به سرزمین اصلی خود بازگردند. از نظر اسناد تاریخی، آزادی و اجازه بازگشت یهودیان به سرزمین آنان از جنبه های مهم منشور کورش است زیرا این واقعه به طور مفصل در متون دینی یهودیان ثبت شده و کوروش پارسی مورد ستایش شماری از پیامبران یهود قرار گرفته و از او به عنوان برگزیده خداوند یاد شده است.
از زمان کشف منشور کوروش، این فرمان برای مردم مختلف مفهوم و معنای ویژه ای داشته است و جالب توجه است که منشور کورش تقریبا" به تمامی زبانهای زنده دنیا ترجمه شده است. پژوهشگران متون مذهبی یهودیان آن را سندی تاریخی در اثبات محتوای کتب مقدس خود دانسته اند و ایرانیان آن را نشانه مترقی بودن فرهنگ باستانی و مایه افتخار خود تلقی کرده اند.
با توجه به شرایط کنونی ایران و اختلافات سیاسی جاری بین ایران و آمریکا، مشخص نیست که واکنش آمریکاییان نسبت به این سند تاریخی چه خواهد بود و آشنایی نزدیک با آن چه تأثیری بر استنباط آنان از ایرانیان خواهد گذاشت. منابع خبری بریتانیا معتقد اند که اقدام یاد شده میتواند منشور کورش را به سفیر حسن نیت ایران در آمریکا تبدیل کرده و در راه تجدید مناسبات فرهنگی دو کشور موثر واقع شود. حداقل انتظار میرود که نمایش پیشینه تمدن و دیدگاه فرهنگی ایرانیان باستان بتواند تأثیر مثبتی در نگرش مردم آمریکا نسبت به مردم ایران داشته باشد.