نقش ایرانیان در "اپرا"، فاخرترين هنر عالم
می گویند "اپرا" گرانترین، سخت ترين و فاخرترين هنر عالم است و بسیاری آن را مخصوص غرب و نشانه پیشرفت فرهنگی یک ملت می دانند. ولی خیلی ها نمیدانند که چند ایرانی از بزرگترین نامهای اپرا در دنیا میباشند:
- استاد لطفی منصوری: متولد ۱۳۰۸ شمسی در تهران است و برای تحصیل در پزشکی در دانشگاه UCLA به آمریکا آمد ولی بواسطه علافه اش به موسیقی غربی و صدایی قوی از طرف رهبر گروه اپرای دانشگاه Irving Beckman دعوت به آوازخوانی در نقشی در کنار Carol Burnett هنرپیشه مشهور آمریکایی شد. پس از اتمام تحصیلات لیسانس، وی اولین هنرنمایی و نفش کامل را در اپرای Madama Butterfly اجرا کرد. در ۲۵ سالگی با همسر آمریکایی اش Marjorie Thompson ازدواج کرد که نتیجه آن یک دختر به نمام شیرین میباشد. در سال ۱۹۵۶ بعنوان هنرپيشه اصلی فيلم سینمایی هالییوودی The Day I Met Caruso نقش افرینی کرد. به مدت ۱۷ سال مدیریت ۲ اپرای ژنو و زوریخ را در سوییس به عهده داشت و همچنین به عنوان کارگردان میهمان در بزرگترین اپراهای دنیا (ایتالیا، نیویورک، شیکاگو، فیلادلفیا و ..) هنرنمایی میکرد. از سال ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۶ به زادگاهش ایران دعوت شد و معاون وزیر فرهنگ و مسول راه اندازی اپرای تهران شد. از ۱۹۷۶ به مدت ۱۲ سال رهبری اپرای کانادا در تورونتو و از ۱۹۸۸ به مدت ۱۳ سال رهبری اپرای سانفرانسیسکو را بر عهده داشت. وی مبتکر ترجمه متون اپرا میباشد و در زمان کارگردانی اش اپرای کانادا و سانفرانسیسکو رشد چشمگیر داشته و آثار عالی تولید کردند. وی در دو فیلم هالیوود مشاور کارگردان و مدیر قسمتهای اپرایی بود: Yes, Giorgio با هنرنمایی پاوراتی خواننده جهانی اپراMoonstruck و که برنده جایزه اسکار گردید.
- لوريس چكناواريان (نویسنده و آهنگساز اپرا در عکس سمت راست) و بهروز غريب پور (کارگردان اپرا در عکس سمت چپ) از معدود افراد با سابقه ايران در زمينه تهیه اپرا میباشند. این دو اخیراً هم با همكاری با یکدیگر توانستند اپرای عروسكي «رستم و سهراب» را در تالار فردوسی و در شهرستانهای تهران، مشهد و گرگان روی صحنه آورند که ماه ها با استقبال گرم مردم روبرو شد. چكناواريان دلايل فعال نبودن هنر اپرا در ايران را نبود یا کمبود عوامل زیر میداند: خوانندگان خوب اپرا (نظیر مرحوم حسين سرشار)، بودجه، هنرستان های تربیت خوانندگی، کارگردانی و نوازندگی اپرا.
- - حسين دهلوی از صاحب نظران و آهنگسازان موسیقی معاصر ایران، متولد ۱۳۰۶ شمسی در تهران، موسیقی را از کودکی نزد پدر آغاز کرد و در ادامه، نوازندگی موسیقی ایرانی را در مکتب استاد ابوالحسن صبا و هارمونی را نزد حسین ناصحی فرا گرفت. دهلوی پس از فراغت از تحصیل در رشتهٔ آهنگسازی مدتی ریاست هنرستان موسیقی ملی و زمانی هم رهبری ارکستر شماره یک هنرهای زیبایی کشور یعنی ارکستر صبا را عهدهدار بود. وی همچنین صاحب چند اپراست. وی اخیراً نت های اپرای مانی و مانا را كه اپرايی است برای كودكان نوشت و در ۶۰۰ صفحه منتشر كرد که گفته میشود کاری بود بسيار پر هزينه..
- نسرين ناصحی و شهلا ميلانی از معدود خوانندگان زن اپرا در ایران میباشند و در اروپا هم گیتی خسروی (مقیم آلمان که در عکس سمت راست دیده میشود) و دریا دادور با صدای زیبای خود قطعات اپرا اجرا میکند. دریا دادور (عکس زیر) متولد ایران، ساکن فرانسه و دارای فوق لیسانس هنرهای صوتی و مدال طلا در رشتة آواز ليريك از كنسرواتوآر ملي تولوز فرانسه میباشد. دریا در سبک جدیدش، اشعار فارسی و ترانههاي محلي و سنتي ايران را با صدای قوی سوپرانو خود به سبک جاز و اپرا در كشورهاي مختلف جهان (نظیر "فستیوال موسیقی معنوی" در تونس) اجرا میکند.