شاخص فلاکت اقتصادی ایران: فقط پایین تر از ونزولا و سوریه! محاسبه جنجالی استیو هانکه، اقتصاددان برجسته
در حالیکه زنان و مردان تهران پس از مدتهای طولانی اجازه یافتند در کنار هم در ورزشگاه آزادی بازی ایران و اسپانیا در جام جهانی را روی صفحه بزرگ تماشا کنند، متاسفانه در بازار ارز پول ملی ایران به کمترین سطح تاریخ مقابل ارزهای خارجی سقوط کرد (معادل یورویی ۸۷۰۰ و دلاری ۷۵۰۰ تومان).
به گزارش خبرگزاری ها، سقوط ارزش ریال ایران در برابر دلار، توجه یکی از برجستهترین اقتصاددانان جهان را به خود جلب کرد. استیو هانکه، اقتصاددان دانشگاه جانز هاپکینز و مشاور اقتصادی روسای جمهور چندین کشور، طی یادداشتی در وبگاه فوربز، به بررسی مشکلات بازار آزاد ارز در ایران پرداخت: " ترکیب اقتصاد ذاتا ضعیف وآسیبپذیر و تحریمهای آزاردهنده، یک طوفان تمامعیاری را موجب میشود. این طوفان، مقدار قابل توجهی از بدبختی تولید میکند. برای اینکه سریعا دریابیم که این کشور (ایران) چقدر از لحاظ اقتصادی شوربخت است، من شاخص بدبختی Misery Index سالانه هانکه را ایجاد کردم. شاخص من، حاصل جمع بیکاری، تورم و نرخهای وامدهی بانکی منهای تغییر درصدی در تولید ناخالص داخلی (GDP) واقعی سرانه میباشد. مقدار بالاتر سه عنصر اول، 'بد' است و مردم را در شرایط نامناسبی قرار می دهد. اینها توسط یک رشد سرانه GDP 'خوب' جبران میشوند که از حاصل جمع 'بدها' کاسته میشود. درجات بالاتر شاخص بدبختی، نشاندهنده وجود سطح بالاتر 'بدبختی' است". شاخص بدبختی هانکه در سال ۲۰۱۷، شامل ۹۸ کشور بود. در این شاخص، ونزوئلا بدبختترین کشور بود و پس از آن کشورهای سوریه، برزیل، آرژانتین، مصر، نیجریه، آفریقای جنوبی، بوسنی و هرزگوین، اوکراین، سائو تومه و پرینسیپه قرار داشتند. پس از این کشورها، ایران به عنوان یازدهمین کشور قرار داشت. به گفته هانکه یک روش برای معاینه "بیماری" همچون ایران، مطالعه بازار آزاد ارز است.
بنا به ادعای این اقتصاددان، "فروپاشی" اخیر ریال در برابر دلار، از تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، درباره پاره کردن توافق هستهای ناشی شد. هانکه با استفاده از نرخ تبادل ریال و دلار، نرخ تورم ایران را تخمین زد. بنا به ادعای هانکه، نرخ تورم سالانه ایران، ۵۳.۸% است. اگر از این نرخ تورم برای محاسبه درجات شاخص بدبختی استفاده شود، در آن حالت، فقط دو کشور قبل از ایران خواهند بود: ونزوئلا و سوریه.
» این خلاصه فارسی نسخه کوتاه شده ایست از نوشتار کامل به زبان انگلیسی. در صورت تمایل به دریافت ترجمه کامل با ما تماس بگیرید.