ورشکستگی اقتصاد در دولت نهم: ۱۲۰ میلیارد دلار کسری تراز تجاری، تبدیل ایران از خودکفا به بزرگترین واردکننده گندم جهان
به گزارش خبر آنلاین بر اساس آمار رسمی بانک مرکزی، میزان واردات کالا و خدمات ایران از کشورهای خارجی در سال ۱۳۸۷ رکورد تاریخی ۵۶میلیارد دلار را ثبت کرد. مجموع کسری تراز تجاری کشور (واردات منهای صادرات غیر نفتی) با متوسط سالانه ۳۰ ملیارد دلار در طی ۴ سال دولت نهم (احمدی نژاد) به ۱۲۰ ملیارد دلار میرسد. هزینههای چنین روندی صرفاً به از دست رفتن ذخایر ارزی کشور ختم نشده است؛ کارشناسان اقتصادی در سالهای اخیر در مورد عواقب وخیم سیل عظیم واردات بر تولید بخش صنعت و بخش کشاورزی و نیز پیامدهای ناگوار آن بر مسئله مهم اشتغال هشدار میدادند. میرکاظمی (وزیر جدید نفت)، در هنگام تصدی وزارت بازرگانی به «پادشاه واردات» مشهور شده بود. واردات بیرویه شکر و گندم ایران را از مقام خودکفایی در تولید گندم در زمان ریاست جمهوری خاتمی به بزرگترین واردکننده گندم جهان بدل کرد و واردات بیرویه چای، برنج و میوه سبب تغییر شغل و بیکاری هزاران کشاورز شد.
آمار بیکاری هم در ایران بیداد میکند. برای مثال افزایش سه درصدی نرخ بیکاری استان تهران در اولین فصل امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته هشداری بود که در کنار نرخ بیکاری بیشتر از ۱۳ درصدی تهران (نرخ غیر رسمی بمراتب بیشتر است) اقدامات مسئولان را بیش از پیش زیر سؤال میبرد. حدود ۳۵۰ هزار نفر در استان تهران بیکار هستند که در بهار سال گذشته ۱۰۰ هزار نفر کمتر از این میزان بیکار در تهران وجود داشت.
موج ورشکستگی هم کشور را در بر گرفته است. اخیراً برای جلوگیری از سرایت این موج در میان صنایع کشور مصوبهای با امضای آقای احمدی نژاد به دستگاههای اجرایی ابلاغ شد که دولت در دو نوبت با استمهال وامهای ۲۲۸۰ و ۴۴۹۱ شرکت موافقت کرد که مجموعاً بدهی این ۶۷۷۱ شرکت ۲۲۷۵ میلیارد تومان ضربه به سیستم بانکی کشور وارد خواهد کرد.