تاریخ سیاه شرکت بریتیش پترولیوم: از سقوط مصدق تا آلودگی و جرایم ایمنی
شرکت نفتی بریتیش پترولیوم (British Petroleum) که ریشه در شرکت نفتی انگلیسی - ایرانی (Anglo-Iranian Oil Company ) دارد، تا سال ۱۹۵۱ میلادی تمام منابع نفتی ایران را در اختیار داشت. در نیمه اول قرن بیستم اقتصاد انگلیس و سوخت صنعت، خودروها و حتی ناوگان نظامی انگلیس که دنیا را کنترل میکرد عمدتاً از نفت ایران تامین میشد. لذا در پی اعلام "ملی شدن" صنعت نفت توسط مجلس ایران و دولت محمد مصدق، انگلیس به شدت به دست و پا افتاد و ابتدا از ایران به شورای امنیت و دادگاه لاهه شکایت کرد ولی با حضور، سخنرانی و دیپلماسی قوی دکتر مصدق و شخصیت قابل احترام وی انگلیس به نتیجه ای نرسید.
مصدق علیرغم جثه ضعیف و بیماری های مکررش، توانست همزمان در مقابل توطئه های مکرر ابر قدرتهای انگلیس، آمریکا و روسیه و سازمانهای جاسوسی آنها؛ مذهبیون وابسته به شاه؛ کمونیستها و حزب توده؛ سیاستمداران، ارتشی ها، و اراذل و اوباش مزد بگیر از دولتهای خارجی؛ و طرفداران محمد رضا شاه مقاومت کند. مصدق که از یکی از معتبرترین دانشگاههای اروپا در سوییس دکترا گرفته بود و فردی تحصیلکرده و معتقد به حاکمیت قانون و روشهای بی خشونت بود، با خوش بینی بیش از حد روی حمایت آمریکایی ها (در خارج) و نیروهای مذهبی و آیت الله کاشانی (در داخل) از استقرار دمکراسی در ایران حساب کرده بود و این امر منجر به غافلگیری وی در کودتای نظامی ۲۸ مرداد و سقوط وی گردید. اگرچه کودتا به رهبری آمریکا بود و شاید برای اینکه در ایران دست بالا را از انگلیسی ها بگیرند، اما شرکت نفتی بریتیش پترولیوم در ایجاد زمینه این کودتا نقش مهمی داشت.
ویدئوی زیر گوشه هایی از توضیحات محقق و روزنامه نگار شاخص آمریکایی استیون کینزر نویسنده کتاب معروف "تمام دار و دسته شاه" (All the Shah's Men) را در مصاحبه با ایمی گودمن مجری برنامه پرطرفدار و لیبرال "دمکراسی همین آلان" (Democracy Now) نشان میدهد. کینزر و گودمن اشاره میکنند که شرکت بریتیش پترولیوم نه تنها سابقه بدی در آلودگی و انفجارات نفتی و تطمیع به مسئولین دارد، بلکه از ریشه و ابتدای تاسیس خود (که از ایران آغاز شده) تاریخچه ای سیاه و ننگین دارد.