دندانپزشک ثروتمندترین های تهران: ایرانیان چگونه به آمریکا نگاه می کنند؟
گزارش تهیه شده توسط شبکه NBC News آمریکا
پیش از پیروزی انقلاب ایران، میان ایران و آمریکا روابط حسنه ای برقرار بود. آخرین شاه ایران محمد رضا پهلوی ارتش قوی در اختیار داشت که توسط ایالات متحده تجهیز شده بود. میان تهران و نیویورک پرواز مستقیم برقرار بود و هتل های بسیاری در تهران توسط امریکایی های اداره می شد.
اما این رابطه دوستانه به ناگهان در سال ۱۹۷۹ با وقوع انقلاب ایران و برکناری شاه مورد حمایت امریکا توسط رهبران مذهبی جدید و بحران گروگانگیری ۴۴۴ روزه ۵۲ آمریکایی متوقف شد.
این روزها اگرچه روابط دولت ایران و آمریکا همچنان نامساعد است ولی بسیاری از مردم نگاه متفاوتی از دولت ایران به آمریکا دارند. این مساله دقیقاً بر خلاف بسیاری از کشورهایی است که دولتشان کمک و پشتیبانی فراوانی از آمریکا دریافت می کند ولی مردمشان نگاه خصمانه ای به آمریکا دارند.
نظر دندانپزشک ایرانی تحصیل کرده در آمریکا:
یک دندانپزشک مشهور ایرانی در بخش ثروتمند تهران معرف رابطه عشق – نفرت خیلی از ایرانیان با آمریکا می باشد. در مطب دندانپزشکی او، آخرین شماره نشریات نیوزویک، تایمز و Architectural Digest در اتاق انتظار مراجعان مشاهده می شود. یک تلویزیون بزرگ مسطح روی دیوار همراه با آکواریوم گرانقیمت و مدرک قاب شده دکترای دندانپزشکی از دانشگاه نیویورک نیز در این مطب وجود دارد.
ایرانیان مصرف کنندگانی هستند که عاشق مارک های معروف حتی در معالجات دندانپزشکی هستند. هنگامی که یکی از دوستان من مرا به این دندانپزشک معرفی کرد او گفت که او دندانپزشکی است که من می توانم بعداً در مورد رفتن پیش او برای معالجه دندان هایم لاف بزنم. او در اصل معادل تهرانی دندانپزشکان بورلی هیلز است.
بخش عمده ای از شهرت او نه تنها ناشی از داشتن مطبی مجهز و مدرن بلکه به این خاطر است که او در دانشگاه آمریکایی تحصیل کرده، در نقاط مختلف آمریکا کار کرده و خدمات پزشکی به سبک غربی ارایه می نماید.
"۱۹ ژانویه ۲۰۱۲: عکس استیو جابز مدیر متوفی شرکت اپل روی لیوان های قهوه و مردی که در حال کار با مک بوک در فروشگاهی در شمال تهران است. علیرغم این حقیقت که یکی از فروشندگان اپل از فروش این محصول به یک ایرانی ممانعت کرده است اما محصولات اپل در ایران بسیار محبوبیت دارد"
---
این پزشک چهل و چند ساله در حالیکه عینک اسپرت به چشم و پیراهن و کراوات به تن داشت موافقت کرد به صورت مخفیانه با من گفتگو نماید. او گفت که شرایط فعلی او متاثر از تحصیل در آمریکاست و سبک زندگیش آمریکایی است ولی نگاه او به سیاست های آمریکا کاملاً متفاوت است.
من از او در مورد تاثیر تحریم های شدید اقتصادی تحمیل شده بر ایران برای جلوگیری از پیشرفت برنامه هسته ای این کشور پرسیدم که مشکلات اقتصادی شدیدی را برای ایران به وجود آورده است. او می گوید که چرا ایران باید تحریم شود. مگر این آمریکا نبود که ۳۵ سال پیش برای آغاز برنامه هسته ای ایران کمک کرد. این تحریم تنها مردم عادی را متضرر می نماید. قیمت همه اجناس دو برابر شده است. او البته از پایداری ایرانیان تمجید به عمل آورد زیرا به عقیده او پس از ۳۵ سال تحریم، محدودیت ها و جنگ ایران همچنان سرپا باقی مانده است.بیشتر کشور ها در شرایط مشابه فرو ریخته اند اما ایرانیان راه هایی پیدا کرده اند تا با کمک یکدیگر بر این دشواری ها غلبه کنند.
به نظر این دندانپزشک، یکی از علل اصلی سوتفاهم میان آمریکا و ایران به این خاطر است که آمریکایی ها اطلاعات زیادی در مورد ایران ندارند. آن ها تنها چیز هایی را می دانند که از تلویزیون مشاهده می کنند. تصاویری که تنها بخش کوچکی از واقعیات ایران را نشان می دهد. او می گوید که سال ها تلاش کرده است تا همکاران آمریکاییش را متعاقد کند تا برای سخنرانی به ایران بیایند اما آنها به دلیل درک نادرستشان از ایران از این کار امتناع ورزیده اند. بعد از مدت ها که بالاخره یکی از آن ها دعوت او را قبول کرد و میهمان نوازی و رفتار گرم ایرانیان را دید نظرش به کلی در مورد ایران تغییر کرد.
وقتی در مورد علت بازگشت او به ایران در حالیکه بیشتر عمر خود را در آمریکا سپری کرده بود پرسیدم او گفت که دلش برای ایران تنگ شده بود و او احساس می کرد چیزی را گم کرده است و البته اضافه کرد که تهران یک شهر پر جنب و جوش و پر سر و صدا مانند نیویورک است.
تصاویر استیو جابز روی دیوار
علاقه به مارک های معروف در ایران تنها به دندانپزشکی محدود نمی شود. محسن، شخصی که موافقت کرد که تنها نام او در این گزارش ذکر شود صاحب یک فروشگاه وسایل الکترونیک است که عمدتاً محصولات اپل را به فروش می رساند. این محصولات از طریق دوبی وارد ایران می شود. او گفت که بیشتر ایرانیان عاشق محصولات و فرهنگ آمریکایی هستند و او شخصاً در انتظار روزی است که روابط حسنه ای میان دو کشور برقرار شود.
اما او ناگهان ابرو در هم می کشد و با ناراحتی می گوید که گاهی مسایلی اتفاق می افتد که حتی باعث ناراحتی انسان معتدلی مانند او می شود و سپس اضافه می نماید که روز قبل در روزنامه خوانده است که یک شخص ایرانی برای خرید به فروشگاه اپل مراجعه می کند تا برای دایی خود در ایران آیپد بخرد. هنگامی که فروشنده متوجه شده که او ایرانی است و قصد ارسال آیپد به ایران را دارد از فروش محصول به او امتناع کرده است. او می گوید که این موضوع واقعاً مسخره است زیرا او اینجا در ایران هر هفته ۵۰ آیپد و آیفون می فروشد و حتی یک تصویر از استیو جابز را روی دیوار گذاشته است! اینگونه اتفاقات روی بهبود روابط میان دو کشور اثر منفی می گذارد.
این اتفاق به صورت گسترده ای توسط رسانه های آمریکا پوشش داده شد که از فروش محصول اپل به یک ایرانی در آتلانتا به دلیل اینکه فروشنده معتقد بود این موضوع جزو تحریم های آمریکاست و عدم رعایت آن منجر به جریمه ۲۵۰ هزار دلاری می شود جلوگیری شد.
البته همه ایرانیان چنین نگاه معتدلی به آمریکا ندارند. مثلاً حسین که دانشجوی دانشگاه تهران است نگاه بسیار منفی به آمریکا داشته و می گوید: آمریکا کاری جز تلاش برای نابودی ایران، جلوگیری ایران از دستیابی به انرژش هسته ای و دزدی نفت ایران نکرده است. ما نباید با آمریکا مذاکره کنیم زیرا آن ها تنها خواهان نابودی ما هستند. در سراسر تاریخ آن ها تنها تلاش کرده اند که به ما صدمه بزنند و ما هیچ چیز مشترکی نداریم.
این داستان قسمتی از مجموعه ای با عنوان "آنچه جهان در مورد آمریکا فکر می کند" می باشد که توسط msnbc.com و NBC News تهیه شده است.