ویدئو و عکس: نقش عکس و عکاسی در انقلاب مشروطه معادل نقش اینترنت در انقلابهای امروز
اگرچه ناصرالدین شاه اولین عکاس آماتور ایران بود و برای تفریح عکاسی میکرد، ولی در عرض چند سال عکس و عکاسها نقش عمده ای در آگاه کردن مردم از اوضاع امور و بعدها در گسترش انقلاب مشروطیت داشتند. عکس تظاهرات، شهدا و قهرمانان مشروطیت نظیر ستار خان، شیخ محمد خیابانی، سید جمال الدین اسد آبادی و ملک المتکلمین (عکس زیر) در شهرهای ایران توزیع شده و به همراه خاطرات و نوشته ها توسط جوانان انقلابی در بازار سیاه و بصورت محرمانه خریداری میشدند (نظیر وبلاگها و سایتهای خبری امروز که فیلتر میشوند).
حکومت شاهنشاهی قاجاریه هم از عکاسان بسیار وحشت داشت. در یک مورد، که در کتاب "تاریخ بیداری ایرانیان" نوشته ناظم الاسلام کرمانی درج شده، اوباشان مسلح لباس شخصی وابسته به حکومت شاهنشاهی، میرزا جواد خان عکاس، جوانی را که در خیابان لاله زار عکاسی میکرده دستگیر کرده و در میدان بهارستان گلوله باران میکنند. وی اولین شهید عکاس ایران است.
پس از مدتی مقابله با "عکاسی"، حکومت شاهنشاهی خود شروع به استفاده ابزاری از عکاسی کرد و عکس زندانیان سیاسی را که شکنجه میشدند با ظاهری مهجور و ضعیف و برای خرد کردن شخصیت آنها و ترساندن مردم منتشر میکردند.
محمد رضا طهماسب پور، عکاس و پژوهشگر تاریخ عکاسی ایران ویدئوی زیبایی از نقش عکاسی در مشروطه تهیه کرده است که در این لینک موجود است و در نشریه کلوب بین المللی و معتبر عکاسی کارون هم به آن اشاره شده است.