به روایت تصویر: تاریخیترین شهر روسیه که توسط ایرانیان بنا شد
شهر ایرانی دربند (در زبان محلی "دربنت") واقع در جنوب روسیه توسط انوشیروان تاسیس و از قرن ۶ ق.م بخشی از امپراتوری هخامنشی و بعدها ساسانی بوده که دژهای ایرانی و فرهنگ ایرانی در همه جای آن به چشم می خورد. بگفته کارشناسان ، شهر دربنت یک تاریخ پنج هزار ساله دارد که در نوار باریک ۳ کیلومتری از ساحل خزر در میان دریا و کوهستان واقع شده است و از دوره ساسانیان تا قاجار جزو قلمرو ایران بود.
در جای جای شهر ۱۰۰ هزار نفری دربند، فرهنگ ، معماری و هویت ایرانی همچنان به چشم می خورد که دیوار بلند و قلعه مستحکم ، مساجد ، موزه و مقبره ذاکر اهل بیت میرزامحمدتقی قمری دربندی بخشی از تاریخ و فرهنگ این دیار است .
دربنت که در فهرست UNESCO میراث فرهنگی جهانی یونسکو (سازمان ملل) ثبت شده است تنها شهر شیعه نشین روسیه است ودر جمهوری داغستان روسیه واقع شده است.
شهر دربند به دست قباد یکم ساسانی تجدید بنا شد و انوشیروان آن را مستحکم گردانید و در ۲۲ه.ق. به دست عربان گشوده شد روزگاری در دست شروانشاهان بود، یکبار شاه عباس صفوی و بار دیگر نادرشاه آن را از ترکان پس گرفتند و در ۱۷۹۶م به دست روسها افتاد و پیمان ترکمانچای آن را از ایران جدا ساخت.
در لغتنامه دهخدا در مورد دربند آمده است که شهری است مشهور بر لب دریا از بناهای انوشیروان شاه ایران که چون در آن بندند مغول و تاتار را راه به آذربایگان و ایران نبود، اکنون به بابالابواب مشهور است و در قدیم آنرا ایراندژ مینامیدهاند، یعنی دروازهٔ ایران که چون آنرا میبستهاند راه آمد و شد با ایران از خارج بسته میشد، و بعضی گفتهاند ایران گریز، یعنی دروازهٔ آهنی.
ناحیهٔ اطراف دربند در ایام باستانی آلبانیا نام داشت و گردنهٔ باریک بین دریا و کوههای قفقاز در محل دربند در ایام باستانی، تنگهٔ خزر یا دروازهٔ خزر یا دروازهٔ آلبانیا نام داشت. گردنهٔ دربند از ایام باستانی و هم در دورهٔ اسلامی برای دفاع از حملات مهاجمین شمالی اهمیت بسیار داشت. تاریخ تأسیس دربند و مستحکم کردن گردنهٔ دربند بدرستی معلوم نیست. شهر دربند را معمولاً با شهر باستانی آلبانا پایتخت آلبانیا یکی میشمرند و گویند نام فارسی دربند پس از تجدید بنای شهر بدست قباد اول ساسانی رایج شد.
با وجود مساجد و ریشه اسلامی، مشروب کنیاک معروف روسی دربنت در این شهر تولید میشود!
مرتبط با تاریخ:
مرتبط با روسیه:
- (به روایت تصویر) لهستانیها در ایران: سرنوشت ۱۱۶ هزار پناهجو به ایران چه شد؟
- مشکل دامن کوتاه خانمهای نیروی انتظامی روسیه (تصاویر)
- (ویدئو) خبرنگار رسانه روسی در برنامه تلویزیونی زنده استعفا میدهد
- مصاحبه بی پرده پوتین در باره ایران، آمریکا و روسیه (ویدئو)
- "شیطان کوچک" خودتی! تحلیل ۲ متخصص روسی: چطور ایران پا جای اتحاد جماهیر شوروی سابق گذاشته است
- تصاویر لحظه تصادفات در روسیه
» این خلاصه فارسی نسخه کوتاه شده ایست از نوشتار کامل به زبان انگلیسی. در صورت تمایل به دریافت ترجمه کامل با ما تماس بگیرید.