چگونه ثروتمندترین خانواده انگلیس "برادران هندوجا" ثروت خود را از ایران به دست آوردند
به گزارش ایسنا به نقل از بی.بی. سی: برادران هندوجا Hinduja Brothers با ۱۱.۹ میلیارد پوند دارایی امسال در صدر ثروتمندان بریتانیا قرار گرفتهاند. این خانواده کار خود را از تجارت با ایران در حدود ۱۰۰ سال پیش شروع کردند و هنوز در حوزههای مختلف صنعت و تجارت در ایران نیز مثل بسیاری از نقاط دنیا فعال هستند.
چهار برادر که هر کدام در گوشهای از دنیا این ثروت عظیم را اداره میکنند رابطهای بسیار نزدیک با هم دارند و در مطبوعات بریتانیا به "مرموز" بودن و مخفیکاری معروف هستند. فیلیپ برسفورد گرد آورنده فهرست سالانه ثروتمندان بریتانیا برای ساندی تایمز میگوید: "از بین کسانی که باید ثروتشان را ارزیابی کنم خانواده هندوجا از همه دشوارترند. هر بار که باید به سراغ آنها بروم نالهام درمیآید. حتی ملکه هم راحتتر از آنها است." آنها وقتی میخواهند درباره کسب و کارشان صحبت کنند به راهپیماییهای طولانی در پارکها میروند تا کسی صحبتهایشان را نشود. آنها با ایمیلهای رمزگذاری شده مکاتبه میکنند و تمایلشان به حفظ حوزه خصوصی به حدیست که اگر نامهای بفرستند آدرس فرستنده ذکر نمیشود.
برادران هندوجا شرکتهای متعددشان را که زیر مجموعه شرکت عظیم هندوجاگروپ هستند در پناهگاههای مالیاتی مثل باهاما، پاناما، لیختن اشتاین و لوگزامبورگ به ثبت رساندهاند.
آنها هندوهای معتقدی هستند که خود را به اصول اخلاقی وفادار میدانند و طبق نصیحت پدر، بسیار پرکارند. گیاهخوارند و لب به الکل نمیزنند. حتی چای هم نمینوشند و فقط آب میخورند و گفته میشود و در مهمانی شام ملکه غذایشان را با خود میبرند.
آنها شبکهای وسیع از روابط در تمام دنیا دارند و با صاحب نفوذترین افراد از بیل کلینتون و تونی بلر گرفته تا ملکه بریتانیا و مایکل جکسون دوستی و ارتباط داشتند و دارند.
دو برادر بزرگتر، سریچاند ۷۸ ساله و گوپیچاند ۷۴ ساله در لندن و در همسایگی کاخ باکینگهام، قصر ملکه بریتانیا زندگی میکنند. این دو برادر تابعیت بریتانیایی دارند. برادران هندوجا در هند، تهران، کن، نیویورک، لندن و ژنو خانههای متعددی دارند.
در جستجو درباره منشا ثروت این برادران باید به چهار گوشه دنیا سر زد. پدر این خانواده هندی تبار، پارماناند، فعالیتهای تجاری خود را با قرض دادن پول در شکارپور در دره سند در جنوب پاکستان کنونی شروع کرد و در سال ۱۹۱۴ به بمبئی نقل مکان کرد. او در سال ۱۹۱۹ فرش و میوه خشک از ایران (که در آن زمان نام بینالمللیاش پرشیا بود) وارد و چای، ادویه، پارچه، پوشاک و کنف به ایران صادر میکرد. پارماناند در اویل دهه ۱۹۲۰ میلادی (حدود سال ۱۳۰۰) به ایران مهاجرت کرد. به نوشته کتاب "مهاراجههای جدید"، خانواده هندوجا ابتدا از طریق وام دادن وارد صنعت فیلمسازی شد و بعد با تولید فیلم در بمبئی و واردکردن فیلم به ایران و بعضی کشورهای دیگر خاورمیانه کار خود را ادامه داد. سنگام در سال ۱۳۴۳ در ۱۰۰ سینما در ۲۷ شهر ایران به نمایش در آمد.
خانواده هندوجا در صنعت سینمای ایران سرمایهگذاری کرد و با دوبله و اکران فیلمهای هندی یا خرید سینما در بازار سینمای ایران و خاورمیانه فعال بود. گفته میشود آنها شش هزار دلار برای گرفتن حق پخش فیلمهای هندی در ایران پرداختند و میلیونها دلار از فروش فیلمها به دست آوردند. خرید حق پخش فیلم معروف سنگام در خارج از هند، یکی از موفق ترین اقدامات تجاری آنها بود و موفقیت و محبوبیت غیر منتظره فیلم، سود سرشاری برایشان داشت.
با رونق اقتصادی ایران در دهه شصت و هفتاد میلادی (چهل و پنجاه شمسی) واردات به ایران شتاب گرفت و خانواده هندوجا به دلیل روابطی که با شاه ایران پیدا کرده بود در بسیاری از معاملات و صنایع پر سود حضور داشت، از جمله صنعت برق.
اواسط دهه هفتاد میلادی ایران با کمبود سیبزمینی و پیاز مواجه شد. برادر ارشد به برادر کوچکتر آشوک دستور داد صد هزار تن سیب زمینی و پیاز را هر چه سریعتر به ایران برساند. اعضای خانواده هندوجا در این زمینه تجربه یا دانشی نداشتند، اما بیست درصد به کشاورزان بیشتر پرداختند و محموله را فراهم کردند. اما آنها دریافتند بیش از یکماه در فرودگاههای ایران معطل خواهند شد در نتیجه با کمک ایندیرا گاندی و ذوالفقار علی بوتو از راه پاکستان به جادههای ایران دسترسی پیدا کردند و با هزاران راننده کرهای محصول را با کامیونهای کولر دار به ایران رساندند. به گفته آشوک این کار در تثبیت روابط اقتصادی ایران و هند بسیار حیاتی بود. در آن سالها میتوان گفت که خانواده هندوجا تجارت میان ایران و هند را انحصاری در اختیار داشت.
گفته میشود برای قرارداد واردات سنگ آهن (که پروژهای ۶۳۰ میلیون دلاری بود) ده و نیم میلیون دلار حق کمیسیون خانواده هندوجا شد و گفته میشود آنها به عنوان واسطههای شخصی شاه ایران عمل کردند.
دو برادر بزرگتر در خانهای ۲۵ خوابه به مساحت ۶۲۲۵ متر مربع زندگی میکنند که از چهار خانه شش طبقه که به هم راه دارند تشکیل شده است.
پدر خانواده در سال ۱۹۷۱ در گذشت و چهار برادر سه میلیون دلار ملک در اهواز و یک میلیون دلار نقد به ارث بردند. گاردین این مبلغ را ۲ میلیون پوند ذکر کرده. برادران این سرمایه را در بانکداری و صنعت و املاک به کار انداختند. دیراج فرزند کوچک برادر دوم گوپی، در حال حاضر رییس کمپانی آشوک لیلاند است. این کمپانی بزرگترین شرکت کامیون سازی هند بعد از تاتا است. دیراج در ایران بزرگ شد.
گاردین مینویسد که ثروت آنها به وجود شاه بستگی داشت و با شبکه ارتباطات وسیعی که داشتند در جریان خطرهایی که رژیم سلطنتی را تهدید میکرد قرار میگرفتند. گفته میشود برادر بزرگتر سریچاند در اوایل سال ۱۹۷۸ (تقریبا یک سال پیش از انقلاب) احتمال سقوط حکومت شاه را حس کرده بود. در آن زمان دارایی آنها ، زمین، مستقلات، شرکتهای مختلف و سهام به سرعت به پول نقد تبدیل شد.
رژیم سلطنتی که سقوط کرد، خانواده هندوجا در لندن جا افتاده بود اما هنوز در ایران یک خانه، یک دفتر و ۱.۵ میلیون پوند سپرده بانکی داشتند. تا زمان سقوط محمدرضا پهلوی، ایران پایگاه و مرکز اصلی تجارت این خانواده بود، تا اینکه آنها در آستانه انقلاب به لندن نقل مکان کردند اما با روی کار آمدن حکومت جمهوری اسلامی در ایران ارتباطات اقتصادی خانواده هندوجاه با ایران قطع نشد. این ارتباط از طریق دو شرکت سنگام (که نامش را از همان فیلم معروف گرفته) و آشوک تردینگ انجام گرفت که نماینده بنز، لاکهید و پناَم در ایران بود. به این فهرست خط هوایی میتسویی ژاپن و تعدادی شرکت کامپیوتری را هم میتوان اضافه کرد. خداداد فرمانفرماییان رییس سابق بانک مرکزی ایران مدتها مشاور مالی برادران هندوجا در لندن بود.
مرتبط با ثروت
- حرمسرای میلیونر ایرانی انگلیسی در اسپانیا برایش مشکل ساز شد
- به زیبایی ظاهری ننازید: مدل آمریکایی از جلد پلی بوی تا گدایی در میشیگان (تصویر)
- تصاویر جالب مراسم افتتاح نمایندگی مازراتی بابک زنجانی در تهران
- زوج ثروتمند ایرانی به داد مرکز هنری انگلیسی رسیدند. مراکز هنری ایرانی چطور؟
- اگر فکر می کنید املاک در تهران گران است این شهرهای دنیا را چک کنید!
- تیغیدن شرابهای گرانقیمت شاهزاده پهلوی توسط شریک خوش تیپ فوانسوی
- روزی روزگاری: داستان زیباترین بلوند هالیوود که نزدیک بود "ملکه ایران" شود
- ۱۰ سال زندانی برای جان فرحی: تامل جامعه یهودیان ایرانی لس آنجلس
- آرایشگر ایرانی شامپو "بیضه گاو" را به ستارههای هالیوود معرفی کرد!
- افشاگری دوست خانوادگی و دستیار خانواده پهلوی (ویدئو)
- زوج ایرانی برنده جایزه ۳۳ میلیون دلاری لاتاری ایالت کالیفرنیا
- دندانپزشک ایرانی خانه آنا نیکول را خرید: داستان بدبختیهای بی پایان نماد سکس و زیبایی آمریکا
- فقیرترین و بی ادعاترین رئیس جمهور مردمی جهان: چریک باغبان
- قشر بی خیال تورم و قیمت دلار: ماساژ میلیاردرها در تهران (آلبوم عکس)
- مصاحبه با رفتگر بجنوردی یک میلیاردی
مرتبط با کتاب:
مرتبط با انگلیس
- حرمسرای میلیونر ایرانی انگلیسی در اسپانیا برایش مشکل ساز شد
- زوج ثروتمند ایرانی به داد مرکز هنری انگلیسی رسیدند. مراکز هنری ایرانی چطور؟
- داستان لپ تاپ گمشده در لندن، پیدا شده در تهران!
- نظام حقوقی انگلستان توسط یک مجرم ایرانی فلج شده است!
- بهبودی صورت مُدل ایرانی-بریتانیایی و شرکت در مسابقه دختر شایسته انگلستان
- توصیه "ناموسی" رشیدپور به بی بی سی در باره جدایی آذربایجان (ویدئو)
- یک بانوی ایرانی مشهدی الاصل برنده جایزه بهترین میخانه در کشور میخانه ها
- فیلم جدید نیما نوری زاده فیلمساز ایرانی- الاصل انگلیسی در سینماهای آمریکا
- افسر بلندپایه ایرانی - الاصل پلیس انگلیس به زندان محکوم شد
- دو نوجوان ایرانی نامزد انتخابات پارلمان جوانان لندن
- خودکشی دختر انگلیسی با فست فود (مک دونالد)!
- فیلمهای تسخیر سفارت انگلیس در تهران
- مصاحبه خودمانی شاه و ملکه سابق ایران با خبرنگار انگلیسی 51 سال پیش
- گزارشهای ویدئویی باورنکردنی از شورش در انگلیس
- زیر کردن پلیس انگلیس توسط راننده دزد خودرو بی ام و