ویدئوی روایت نجات کارخانه ولوو سوئد توسط یک مدیر ایرانی
شرکت سهامی ولوو، بزرگترین شرکت سوئد را به نام بزرگترین تولید کننده ماشینهای سنگین و کامیون در جهان میشناسند اما شاید کمتر کسی بداند که یک مدیر جوان ایرانی سال ۱۹۷۵ توانست شرکت ولوو را از خطر ورشکستگی نجات دهد. مردی که ۱۸ آذر سال ۱۳۹۶ از دنیا رفت و از او به عنوان ژنرال صنعت ایران و یکی از پایهگذاران توسعه صنعتی در اقتصاد ایران یاد میشود. معرفی دکتر رضا نیازمند کار سادهای نیست. در دوره مدیریت او صنایع زیادی در ایران شکل گرفت. با این مدیر ایرانی در سالگرد درگذشت او آشنا شوید.
رضا نیازمند (تولد ۱ فروردین ۱۳۰۰ - وفات ۱۹ آذر ۱۳۹۶) در کرمانشاه به دنیا آمد، پدرش از تجار معروف همدان بود و در غائله قحطی در ایران پس از حمله متفقین به ایران، کمک شایانی به همشهریان خود نمود. رضا نیازمند تحصیلات خود را در رشته معدن و ذوب فلزات در مقطع کارشناسی و دکترای مدیریت تکمیل نمود. نیازمند مؤسس سازمان مدیریت صنعتی و بنیانگذار سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران است. وی نقش برجسته ایی در احداث کارخانجات تراکتورسازی تبریز، ماشینسازی تبریز، ماشینسازی اراک و آلومینیوم اراک در زمان مدیریت خود در سازمان گسترش و نوسازی صنایع داشتهاست. همچنین نقش ارزنده ایی در ایجاد صنایع مس سرچشمه و شرکت یوریران داشتهاست. در زمان تصدی وی به عنوان معاونت صنایع در وزارت دکتر عالیخانی، شرکت ایران ناسیونال و ماک ایران تأسیس و شروع به کار کرد.
به گزارش یورو نیوز، نیازمند در خاطراتش از حمایت مادر برای رسیدن به جایگاه مدیریتیاش به نیکی یاد میکند. بعد از فوت پدر، او دنبال کار بود و مادر خطاب به او گفته بود: «باید بروی دانشگاه و هر وقت مهندس شدی برو دنبال کار.»
او خود میگوید: «بعد برای ادامه تحصیل راهی آمریکا شدم. وقتی به ایران برگشتم متوجه شدم کسی تحصیلات مدیریت صنعتی ندارد. ۶۰ درصد از صنایعی که آن موقع راه افتاد با امضا و تشویق من بود.»
در یکی از سفرهای نیازمند برای تهیه تجهیزات کارخانه یوریران به سوئد، او از نزدیک در جریان وضعیت بد برخی از کارخانههای این کشور از جمله ولوو قرار گرفت. کارخانه ولوو آن روزها در آستانه ورشکستگی بود و دکتر نیازمند از طریق رئیس اتاق صنایع سوئد بازدیدی از کارخانه داشت. در آن موقع او پیشنهادهایی ارایه کرد و آن توصیهها از سوی مدیریت وقت پذیرفته شد. در نهایت راهنماییهای نیازمند به ثمر رسید و کارخانه ولوو نجات یافت. دستاوردهای مدیریتی او در خاک کشور سوئد در نهایت موجب شد تا پادشاه سوئد برای او نشان و لقب شوالیه در نظر بگیرد.
او در بخشی از کتاب «تکنوکراسی و سیاستگذاری اقتصادی در ایران»* که در واقع بیوگرافی مفصلی از او است درباره همین موضوع گفته «نشان به آن نشان که من شش ماه هر روز چهارشنبه شب میرفتم سوئد و جمعه شب برمیگشتم. آنها روش جدید را برقرار کردند و امتحان کردند بسیار خوب از آب درآمد. سپس روش جدید را در تمام کارخانه مستقر کردند. بهرهوری بسیار بالا رفت و کارخانه از ورشکستگی نجات یافت. شاه سوئد هم طی فرمانی من را شوالیه سوئد کرد و در ۲۲ مارس ۱۹۷۶ فرمان یک عدد نشان شوالیه برایم صادر کرد و دعوت شدم بروم استکهلم و در آنجا این نشان رسما به من داده شود ولی اوضاع و احوال ایران مناسب برای رفتن من نبود و نشان و فرمان شوالیه سوئد را به تهران فرستادند و سفیر سوئد در یک مهمانی به من داد. سفیر سوئد پیغام داد که شما میتوانید دو پسر خود را به سوئد بفرستید. تمام هزینه دانشگاه آنها را دولت خواهد داد و خودتان هم میتوانید در سوئد مقیم شوید که با تشکر فراوان هردو پیشنهاد را رد کردم.»
پس از انقلاب ۵۷ رضا نیازمند برای سالها به آمریکا رفت و در این دوران درآنجا ادامه تحصیل داد و دکترای خود را در رشته مدیریت صنعتی (که البته نیمهکاره مانده بود) و علاوه بر آن در رشته مدیریت بازرگانی گرفت. او در سال ۱۳۵۷ به سمت مشاور معدنی رئیس جمهوری پاناما منصوب شد. نیازمند چند سالی بود که به ایران بازگشته بود. او در این سالها در خانه قدیمیاش زندگی میکرد. در سالهای بازگشت به ایران دکتر رضا نیازمند بیشتر مشغول پژوهش و نگارش کتاب و ساماندهی خاطراتش بود. دکتر علیاصغر سعیدی، جامعهشناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفتوگوهای مفصلی با دکتر نیازمند داشته که در آن بخشی از تکنوکراسی و سیاستگذاری اقتصادی ایران معاصر توضیح داده شده است.
مرتبط با استعدادهای ایرانی:
- آینده روشن والیبال ایران: برای اولین بار در تاریخ، والیبال نوجوانان ایران در رده بندی جهانی اول شد
- این خانم ایرانی که بازی فوتسال آقایان جهان را سوت میزند در بین ۱۰ داور برتر سال ۲۰۱۸ جهان قرار گرفت
- دانشآموزان ایرانی در علم اجدادی خود اول شدند: قهرمانی در المپیاد جهانی نجوم و اختر فیزیک
- دختر جبر: ویدئوی مستند زندگی مریم میرزاخانی
- چگونه یک فارغ التحصیل استنفورد در ایران شرکت میلیارد دلاری تاسیس کرد؟ خروج سالانه ۱۵۰ هزار نخبه از کشور: ضرر ۱۵۰ تریلیارد دلاری تنگ نظری، مافیا، سانسور
- روز تولد مریم میرزاخانی به عنوان «روز جهانی زن در ریاضیات» جهانی شد
- یک ایرانی تند و تیز موفق به کسب مدال برنز جام جهانی سرعت سنگنوردی در ایتالیا شد
- یک کرد ایرانی پناهنده به بریتانیا برنده جایزه معادل «نوبل ریاضی» شد اما مدال طلای وی لحظاتی بعد دزدیده شد!
- نوجوان ایرانی قهرمان شطرنج سریع نوجوانان جهان شد
- داستان چوپان کرد ترکیهای مهاجر به آمریکا که با امپراطوری ماست «چوبانی» به ۲ میلیارد دلار رسید
- ویدئو: مردان و زنان ایران در تنیس روی میز قهرمانی جهان آمریکا، اسپانیا و استرالیا را شکست دادند
- امید نمازی، نا امید از ایران، امید بزرگ تیم ملی جوانان آمریکا شد
- یک ایرانی، پدیده جدید جوان فوتبال جهان از ملبورن استرالیا
- بدون تعارف با هیلاری کلینتون: مصاحبه یارا شهیدی مدل و هنرپیشه ایرانی آمریکایی از طرف دختران آمریکا
- اولین دختر ایرانی تبار مهاجر در خارج از کشور وارد پارلمان نیوزیلند شد