بلوغ زودرس دختران در ایران و جهان، سالم یا ناسالم؟
دختران ایرانی هم اکنون در سنین پایین تری به بلوغ می رسند. تحقیقات نشان داده اند که دختران ایرانی زاده شده بین سال های ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۵ به طور متوسط در سن ۱۳.۵ سالگی دچار قاعدگی می شوند که یک سال زودتر از سنی است که مادر و یا مادر بزرگشان که در بین سال های ۱۹۳۶ تا ۱۹۴۵ به دنیا آمده اند دچار شده اند. در اروپا و آمریکا، این تغییر حتی شدیدتر بوده بنحویکه متوسط سن قاعدگی ۱۲.۷ سال است. روند ملی نشان می دهد که دختران آمریکایی در سن بی سابقه ای دچار بلوغ می شوند بنحویکه حدود ۱۵ درصد آن ها بر طبق تحقیقات سال ۲۰۱۱ مجله پزشکی اطفال، در سن ۷ سالگی بلوغ را تجربه می نمایند. مطابق یک مقاله تازه انتشار یافته در روزنامه نیویورک تایمز متوسط سنی که در آن تغییرات در اندازه سینه ها پیش می آید به مقدار زیادی کاهش یافته است. گزارشی منتشر شده در انگلیس نشان می دهد که دکتر های شوکه شده، هورمون های آب و غذا را مقصر رشد سینه دختران سه ساله قلمداد می کنند. دخترانی که هنوز به سن مدرسه نرسیده اند دچار قاعدگی می شوند و خلق و خویی مانند افراد کاملاً بالغ پیدا می کنند.
آیا بلوغ زودرس دختران سالم یا مضر است؟
نگرانی عمده در این میان این مساله است که آیا بلوغ زودرس برای سلامتی مضر خواهد بود یا خیر. عقیده بر این است که بلوغ زودهنگام می تواند دختران را در معرض آسیب هایی مانند آزار و اذیت جنسی، افسردگی و یا ابتلا به سرطان سینه در آینده قرار دهد. رشد ناگهانی اولیه می تواند مانع رشد کامل در دوره نوجوانی شود زیرا مغز گمان می کند که زمان رشد استخوان ها به پایان رسیده است. نتایج تحقیقات نشان داده است که وقوع اولین قاعدگی پیش از ۱۲ سالگی در مقایسه با ۱۶ سالگی احتمال ابتلا به سرطان سینه را ۵۰ درصد افزایش می دهد. بنابر این با هر سال ایجاد تاخیر در بلوغ زودرس، امکان ابتلا به سرطان سینه کاهش می یابد.
البته بلوغ زودرس تبعات دیگری نیز دارد: مشکلات مغزی، دماغی و روح و روانی که همگی به توسعه مغز مربوطند. آیا اگر یک دختر متوسط از نظر فیزیکی زودتر رشد نماید مغزش توانایی هماهنگی با بدن و اداره و کنترل تغییرات مربوط به بدن را دارد؟ بر طبق نظر دکتر Giedd یک متخصص اعصاب در موسسه ملی سلامت روان، قشر جلوی مغزی که مسوول طراحی، سازماندهی و تنظیم خلق و خو می باشد قادر به هماهنگی با بلوغ زودرس نیست زیرا رشد پیوسته آهسته ای را تجربه می کند و یکی از آخرین قسمت های مغز است که در طی سنین نوجوانی تکمیل می شود. بنابراین این قسمت "مدیریت مغز" بدون توجه به تغییرات فیزیکی رخ داده ناشی از بلوغ زودرس به رشد طبیعی و آهسته خود ادامه می دهد و این نکته نشان می دهد که کودکان دچار بلوغ زودرس از نظر ذهنی و اجتماعی در جایگاه واقعی خود نخواهند بود. دختران زیر ده سال از آمادگی ذهنی لازم برای پریود ماهانه برخوردار نیستند. همچنین آن ها به این علت که از نظر سنی بزرگتر از دوستان خود به نظر می رسند احتمالاً تحت فشارهای اجتماعی برای تطابق با هنجار های بزرگسالانه قرار می گیرند. زیرا جامعه نمی تواند به درستی تشخیص دهد که علیرغم تغییرات فیزیکی پیش آمده، آن ها از نظر اجتماعی و خودشناسی چندان بزرگ نشده اند. نتیجتاً بلوغ زودرس کودکان را در معرض نابسامانی های ذهنی مانند افسردگی و پرخوری می نماید.
دلایل بلوغ زودرس در دختران
دخترانی که رژیم غذایی با پروتئین حیوانی بالا و یا چربی بالا دارند بیشتر در معرض بلوغ زودرسند. فرضیات تئوریک و شواهد حیوانی نشان می دهد که هورمون های زیست محیطی مانند آنچه در گوشت گاو و شیر غیر آلی و دارو ها یافت می شود و همچنین مواد شیمیایی ممکن است منجر به بلوغ زودرس شوند. مواد شیمیایی مانند بیسفنول دربرخی پلاستیک ها که مشابه استروژن است می تواند از علل بلوغ زودرس دختران باشد. محققین همچنین فرضیه ای دارند که بلوغ زودرس می تواند به دلیل مصرف برخی محصولات مراقبت مو شامل استروژن و پلاسنتا و یا مواد شیمیایی مانند فتلایت که در لوازم آرایشی بهداشتی و نگهدارنده غذا مورد استفاده می باشد اتفاق بیفتد.
بیشتر از یک دهه قبل، Roy Hertz مدیر درون ریز شناسی در موسسه سرطان ملی در مورد خطرات سرطان زایی افزودنی های استروژنی که می تواند باعث عدم تعادل و افزایش سطح هورمون طبیعی شود هشدار داد. استفاده از این هورمون ها در کشاورزی و دامداری در اروپا ممنوع شد. در سال ۱۹۹۶، ورود گوشت گاو آلوده به هورمون های مصنوعی از کانادا و امریکا را ممنوع کرد. این مساله منجر به بروز جنگ تجاری گوشت گاو میان اروپا و آمریکا شد که اختلاف به سازمان تجارت جهانی کشیده شد. در سال ۲۰۰۳، کمیسیون اروپا گزارشی را منتشر کرد که نشان می داد هورمون های استفاده شده برای احشام و مخصوصاً هورمون ۱۷-betae estradiol در بافت باقی می ماند. کمیسیون همچنین مقادیر زیادی از هورمون ها را در مناطق با تراکم بالای احشام مشاهده نمود. افزایش هورمون در آب بر راه های آبی و زندگی آبزیان مجاور تاثیر گذاشته است.
در سال ۱۹۹۶، مجری معروف امریکایی اپرا وینفری توسط گروهی از گاوداران تگزاس به دلیل یکی از برنامه هایش که در خصوص مشکلات گوشت گاو های آمریکایی بود مورد شکایت ۱۱ میلیون دلاری قرار گرفت. هیات منصفه به طرفداری از اپرا و آزادی بیان رای داد.
سایر گزیدههای مرتبط با سلامت
- مشکل رابین گیب، شهرام کاشانی و رضا داوود نژاد میتواند گریبانگیر شما هم بشود
- بینایی "عقاب گونه"، پوستی لطبف و بدنی ضد سرطان نتیجه ترکیبات معجزه آفرین ادویه جات و غذاها (قسمت دوم)
- چطور چربی شکم خانمها آب میشود؟
- ادویه جات معجزه آفرین و نام انگلیسی آنها (قسمت اول)
- تنها کمبود ایران جبران شد: افتتاح شعبات مرغ سرخ شده و نا سالم کنتاکی! (بلاگ)
- 3 دلیل علمی باورنکردنی که باید نوشابه را ترک کنید
- خودکشی دختر انگلیسی با فست فود (مک دونالد)!
- دو نتیجه پرهیز از گوشت!
- چرا نباید جوجه و جوجه رنگی خرید
- ختنه نوزادان پسر در سانفرانسیسکو ممنوع! آیا ختنه مفید است یا مضر؟
- عرق خارشتر چیست و آیا در دفع سریع سنگ کلیه موثر است؟
- علل سنگ کلیه و راههای مبارزه با آن
- گزارش تکان دهنده از صنعت 300 میلیارد دلاری دارویی در آمریکا (ویدئو)
- راز معجزه ویم هاف (شنا و راهپیمایی برهنه در یخ): تومو
- ویتامین آ و نقش بسیار مهم آن در بینایی، جوان ماندن سلولها و مبارزه با میکروبها
» این خلاصه فارسی نسخه کوتاه شده ایست از نوشتار کامل به زبان انگلیسی. در صورت تمایل به دریافت ترجمه کامل با ما تماس بگیرید.